INNOVACIÓ
Societat 15/04/2011

La UPC presenta un cotxe de ràdio control que funciona amb anelles de llaunes de refresc

El vehicle és una innovació per la nul·la contaminació que genera i arriba als 30 km/h

Redacció
2 min
Cotxe dAlh2Orean

BarcelonaUn equip de la Universitat Politècnica (UPC) ha desenvolupat un cotxe de ràdio control que funciona amb anelles d'alumini de llaunes de refresc o amb algun residu d'alumini barrejat amb sosa càustica dissolta amb aigua. Es tracta d'Aleix Llovet i Xavier Salueña, estudiant i professor respectivament de l'Escola d'Enginyeria Industrial i aeronàutica.

El cotxe, anomenat dAlh2Orean, arriba als 30 km/h i la UPC ja l'ha patentat. El funcionament del cotxe es basa en tractar i vehicular adequadament l’hidrogen generat gràcies al contacte entre l’alumini i la sosa càustica, una reacció química ja coneguda. L'aparell té una autonomia de 40 minuts. Asseguren que es tracta d'un sistema absolutament net i que tanca el cicle de vida de l'alumini.

Un filtre de vinagre

El residu de l’alumini i la sosa càustica dissolta en aigua s’introdueixen dins del dipòsit del cotxe. La reacció de la sosa i l’alumini genera hidrogen, del qual se n’eliminen les restes d’hidròxids mitjançant un filtre de vinagre i aigua. L’hidrogen filtrat passa a un contenidor de boles de gel de sílice, on se li extreu humitat per augmentar-ne el rendiment. Finalment, l’hidrogen resultant arriba a la pila i l’alimenta generant energia elèctrica, gràcies a que una membrana separa els protons dels electrons, fins que es tornen a trobar en un entorn d’oxigen, i així es genera aigua, calor i l’energia que mou el motor. Aquesta és la principal innovació del projecte.

Aquest funcionament s'aplicarà a vehicles de ràdio control i n'abaratirà els preus. Segons la UPC, un pack de combustió per a cotxes de ràdio control consta d’una pila de combustible amb cartutxos, que costa 2.400 €, i requereix un electrolitzador, que costa 1.500 €. Amb el nou sistema creat per Llovet i Salueña, el pack necessari tindria un cost aproximat d’uns 600 € i no requereix d’electrolitzador.

stats