INFRAESTRUCTURES
Societat 08/06/2012

Ultimàtum a Renfe

Guerra entre el Govern i l'Estat per la gestió ferroviària. El conseller de Territori, Lluís Recoder, ha donat un mes a Foment perquè obri l'aixeta de les inversions i vol renegociar el traspàs de Rodalies.

Albert Balanzà
2 min

BARCELONA.La nova estratègia del Govern d'actuar amb motiu de la indiferència del ministeri de Foment i per la falta d'inversions i el passotisme a l'hora de complir el compromís de modificar la llei ferroviària ha provocat un degoteig de decisions unilaterals. Dimarts la part catalana va suspendre l'òrgan mixt Generalitat-Renfe, dimecres l'Estat va designar el nou director de Renfe sense consensuar-lo i ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va donar un mes a l'executiu espanyol perquè faci "un gest" de desbloqueig. Ara ni l'Estat mou peça en els incompliments ni la Generalitat firma el contracte programa 2011-2015. "Nosaltres no afluixarem", diuen a Territori, que vinculen la solució més al pla polític, "com el pacte fiscal".

Sense contracte programa

El Govern no firma com a pressió, però els nous serveis no s'activen

"La firma de Foment no té cap mena de valor". Recoder s'empara en aquesta frase per fer servir un dels pocs trumfos que té per aconseguir alguna cosa a canvi en inversió o modificacions legals. El Govern va aprovar al febrer una proposta de contracte per a Rodalies i Regionals, que seguiria assumint Renfe amb un cost de 143 milions d'euros. Els trens sortiran igualment, però no es tiraran endavant propostes noves, com el servei de Rodalies de Girona.

Sense traspàs efectiu

Recoder vol renegociar un pacte sense "trens, ni vies, ni personal"

José Luis Rodríguez Zapatero es va comprometre a traspassar el servei de Rodalies de Renfe el gener del 2008 i fins al 29 de desembre del 2009 no es va fer efectiu (Regionals el 2010). Però "mal fet", com diu Recoder, i "sense vies, ni trens ni personal". Recoder ha demanat un període de reflexió d'un mes per valorar la transferència de Rodalies i reobrir el procés de traspàs que va firmar el tripartit amb el govern del PSOE. "La intenció del Govern no és retornar la competència", ha aclarit.

Sense nova llei ferroviària

L'Estat obvia un compromís inclòs en el traspàs del 2009

Foment no ha dit res en dos anys i mig d'una reforma legislativa prevista en el traspàs de les competències subscrit el desembre del 2009, que va donar un termini d'un any per permetre que la Generalitat canviés d'empresa explotadora quan volgués, encara que el Govern és conscient que només Renfe té ara maquinària per fer el servei.

Sense director de consens

Miguel Pérez no arriba amb

bon peu a la direcció de Rodalies

Miguel Ángel Remacha ha cedit a Pérez la responsabilitat al capdavant de Rodalies. El Govern esperava més sensibilitat a l'hora d'escollir el nou director: ha protestat per haver sigut tractat com a simple regió. El número dos de la conselleria de Territori, Damià Calvet, ho sintetitzava: "Nosaltres no som Andalusia".

stats