CONSUM
Societat 06/07/2011

L'amenaça de la Unió Europea sobre l'etiquetatge en català plana des del 1997

Les disposicions comunitàries ja obligaven a etiquetar els productes en una de les llengües oficials d'Europa, entre les quals no hi ha el català

Joan Serra
1 min

BacelonaEl Parlament Europeu finalment ha rebutjat votar l'esmena en defensa de l'etiquetatge en català. El document presentat pels eurodiputats catalans, que no ha prosperat, havia de protegir l'especificitat lingüística de Catalunya en el marc d'un llarg reglament per millorar la informació dels consumidors a través de l'etiquetatge dels productes alimentaris. La norma comunitària preveu etiquetar els aliments en una de les llengües oficials a Europa, entre les quals no hi ha el català. Però aquesta amenaça és vigent des del 1997.

La Unió Europea ja preveia fa 14 anys que els estats obliguessin a etiquetar en una llengua oficial d'entre les que determinen els estats. Ho feia amb la directiva 97/4/CE sobre etiquetatge, presentació i publicitat dels productes alimentaris destinats al consumidor final. La normativa especificava això: "L'estat membre de comercialització del producte podrà, respectant sempre les normes del Tractat, disposar en el seu territori que aquestes mencions d'etiquetatge figurin com a mínim en una o diverses llengües que l'estat determinarà d'entre les llengües oficials de la Comunitat". La directiva del 2000, que reformava la del 1997, va conservar aquest redactat. La nova disposició deroga l'anterior del 2000 i, un cop no acceptades les esmenes dels eurodiputats catalans, conserva la mateixa previsió.

stats