Treball
Societat 06/12/2010

Els 27 s'oposen a ampliar la baixa per maternitat

El Parlament Europeu havia demanat passar de 14 a 20 setmanes, totalment pagades. Els països de la UE consideren que tindria un cost massa alt en un moment de crisi

Efe
2 min
El ministre de Treball i Immigració, Valeriano Gómez, parla amb la ministra belga d'igualtat, Joëlle Milquet, avui a Brussel·les

Brussel·lesEls països de la Unió Europea s'han mostrat contraris a ampliar la baixa per maternitat de 14 a 20 setmanes, en considerar que tindria repercussions econòmiques massa importants en el context actual de crisi, i que no afavoreix la incorporació de la dona al mercat laboral. Els ministres europeus de Treball i Assumptes Socials s'han pronunciat avui a Brussel·les en contra de la petició del Parlament Europeu d'arribar fins a les 20 setmanes, més dues de paternitat, totalment remunerades.

La Comissió Europea va proposar el 2008 estendre el permís actual fins a les 18 setmanes, una opció amb la qual els països es mostren molt més d'acord. "La proposta legislativa de la Comissió respon al desig dels estats membres de protegir la maternitat", ha indicat avui el ministre espanyol de Treball i Immigració, Valeriano Gómez, en un debat públic amb els seus homòlegs de la UE. Segons el ministre, la directiva que està en aquests moments sobre la taula és "viable i possible", encara que necessita alguns elements de flexibilitat per no obligar a modificar els models estatals que ja se situen en la mateixa línia.

L'Estat espanyol, a favor d'un canvi gradual i adaptat

Per a l'Estat espanyol, és fonamental que la norma tingui en compte la conciliació familiar i potenciï "la corresponsabilitat i la flexibilitat", de manera que les perspectives laborals de les dones després del període de maternitat no resultin perjudicades. Gómez ha assenyalat que algunes setmanes després del part la mare pot haver-se recuperat físicament, i en casos així podria ser la seva parella la que continuï prenent cura del fill.

Pel que fa a la possibilitat d'estendre el permís fins a les 20 setmanes, el ministre s'ha mostrat més tolerant que alguns dels seus col·legues i ha considerat que, en cas de dur-se a terme, hauria de fer-se de "manera gradual" per evitar que la directiva fos "contraproduent i ineficaç". "Hauríem d'evitar contestar al PE amb una proposta incompatible i totalment contrària als seus plantejaments", ha afirmat.

A l'Estat espanyol, actualment, es permeten 16 setmanes de baixa per a la mare i dues per al pare, a més d'una remuneració total d'acord amb la cotització.

"També estem oberts a examinar la possibilitat de regular les prestacions de paternitat per separat", ha assegurat Gómez en la seva intervenció. "L'ampliació dels permisos de paternitat podria ser computada als efectes d'ampliació del permís de maternitat", ha afegit.

El ministre ha considerat "imprescindible" que la directiva respecti l'essència dels sistemes de seguretat social i no obligui a modificar aquells plans en què les prestacions es basen en les cotitzacions i no directament en els salaris, com en el cas de l'Estat espanyol.

França, Regne Unit i Alemanya, frontalment oposats

Els països que s'han oposat més clarament a les peticions de l'Eurocambra han estat el Regne Unit, França i Alemanya, que han argumentat la inconveniència de la mesura en un moment de crisi econòmica. Altres, com Itàlia, han donat suport a arribar fins a les 20 setmanes, però s'han oposat frontalment que la remuneració durant tota la baixa equivalgui al 100% de l'últim salari de la treballadora.

La discussió d'avui és la pimera que s'ha fet sobre aquesta qüestió després del vot del PE, que en aquest cas col·legisla amb els països comunitaris, representats en el Consell. Els vint-i-set tornaran a analitzar la directiva en successives reunions per intentar arribar a un acord i apropar posicions amb l'Eurocambra.

stats