INNOVACIÓ A LES CONSULTES
Societat 15/03/2011

Pacients VIHrtuals

Maria Ortega
4 min
VIH rtuals Pacients

El José Luis és un pioner. Té el número 17 a la llista de 200 persones infectades pel VIH, el virus que causa la sida, que fan el seu seguiment mèdic a través d'una consulta virtual amb metges de l'Hospital Clínic de Barcelona. Participa del projecte Hospital VIHrtual des del seu llançament, ara fa més de cinc anys, i en destaca la comoditat. Tot i que ja està jubilat, tampoc té temps per perdre: "He guanyat en qualitat de vida, perquè ara puc esperar el meu torn tranquil·lament mentre em prenc un cafè al sofà de casa i sense haver de perdre ni un minut a cap sala d'espera, i això no va en detriment de la qualitat del meu tractament".

Aquest és, precisament, un dels punts forts d'aquesta experiència pionera de telemedicina: la reducció a la meitat tant del nombre de desplaçaments que ha de fer el pacient a l'hospital com del temps destinat a cada visita -la reducció de temps es dóna en els tràmits previs a la visita i no en el que és pròpiament el contacte metge-pacient, com destaca l'equip del Clínic-. La màxima és senzilla: no moure's de casa si no és necessari, però tenir contacte continuat amb els metges.

Es tracta d'un projecte pioner que impulsen conjuntament l'àrea de malalties infeccioses del Clínic -l'han coordinat els doctors Felipe Garcia i Agata León- i la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), i els primers resultats, publicats darrerament a la revista Plos Medicine , n'avalen el funcionament perquè recullen "millores en estalvi de temps i de molèsties al pacient i cap repercussió en la qualitat del tracte", segons explica el director de malalties infeccioses del Clínic, Josep Maria Gatell.

Fins als 500 usuaris

La possibilitat del seguiment mèdic a distància s'ha ofert, de moment, a 200 dels prop de 4.000 pacients infectats pel VIH que es tracten al Clínic -el 80% en situació estable i asimptomàtica-, però l'objectiu del centre és poder oferir aquesta possibilitat a unes 500 persones en els dos o tres anys vinents i equiparar, d'aquesta manera, una mica més el gruix de pacients que segueix el seu tractament amb la metodologia tradicional i aquells que ja opten per fer-ho de maneta online . Els únics requisits per fer servir aquest servei a distància són trobar-se en una situació estable del tractament i disposar de connexió ADSL i d'una webcam -la cedeix el centre- per poder establir les pertinents connexions amb l'equip mèdic.

Si habitualment cada pacient ha de desplaçar-se fins a l'hospital cada any per a tres o quatre visites amb anàlisi de sang i tres o quatre més per a controls, amb la teleassistència aquests desplaçaments es redueixen a la meitat perquè el pacient només ha d'anar físicament al centre sanitari per a les analítiques. La visita de control es fa per internet i el pacient rep a casa els medicaments necessaris per poder seguir el tractament. Per a qualsevol dubte sobtat, a més, pot enviar les seves preguntes al metge per correu electrònic i rebre resposta en menys de 24 hores. De fet, a través d'aquest servei els pacients accedeixen a una àrea virtual on poden consultar fòrums o llegir les últimes novetats sobre el virus.

Dubtes sobre el tractament

El més habitual, com explica el José Luis, és que sorgeixin "dubtes sobre possibles reaccions o canvis en la medicació". Tot i així, reconeix que ell no és un pacient que tingui gaires preocupacions sobtades i que ha utilitzat poc el servei de dubtes. El que sí que fa, en canvi, són les consultes virtuals de seguiment. El dia que les té concertades, espera amb l'ordinador encès que el doctor li doni pas des de la seva sala d'espera virtual -des del menjador de casa - i un cop té el torn concedit parla amb el metge sobre com es troba i sobre si ha tingut problemes amb la medicació, i comenten els resultats de l'última analítica per decidir si cal reconduir en algun aspecte el tractament antiretroviral. A través d'aquest espai virtual, a més, també pot consultar el seu historial per veure l'evolució de les anàlisis i els tractaments seguits fins llavors.

Objectiu: a més hospitals

Aquesta nova eina es va avaluar durant dos anys -en la fase de projecte pilot- amb 83 pacients, 42 dels quals atesos de manera virtual i la resta pel sistema tradicional per tal d'establir comparacions entre els dos mètodes. Com explica Agata León, coordinadora del projecte, tots els pacients van aconseguir mantenir la càrrega vírica imperceptible, l'adherència a la medicació i els que van fer el tractament amb teleassistència van manifestar certa millora en la seva qualitat de vida com a conseqüència de la reducció dels desplaçaments a l'hospital i les esperes, i més informació al seu abast sobre el virus. Els primers resultats, doncs, avalen, segons els seus responsables, l'extensió del projecte a més pacients i a altres centres hospitalaris d'arreu de l'Estat. De moment, però, encara no hi ha cap calendari fixat per a aquest desplegament.

Un dels objectius fonamentals del projecte de l'Hospital VIHrtual ha de ser, com explica el director de malalties infeccioses de l'Hospital Clínic, Josep Maria Gatell, donar una mica d'oxigen a l'atenció dels pacients amb VIH, perquè es tracta d'un col·lectiu cada cop més nombrós, ja que "el control mèdic més alt de la malaltia ha fet que la mortalitat que comporta sigui gairebé nul·la i que la meitat dels pacients tractats tinguin més de cinquanta anys", però cada any uns 300 pacients nous s'incorporen al programa de tractament de l'hospital, cosa que fa créixer de manera constant el grup de pacients.

En aquests moments, es calcula que els 4.000 pacients infectats pel VIH que es tracten al Clínic representen prop del 20% del total de Catalunya -unes 20.000 persones infectades- i que per cada dues persones amb aquest virus que estan rebent el tractament necessari n'hi ha una altra que encara no sap que té el virus de la immunodeficiència humana.

stats