Societat 01/12/2016

VIH i sida: 10 xifres que recorden la gravetat de la pandèmia

Aquest dijous, com cada 1 de desembre des del 1988, se celebra el Dia Mundial contra la Sida

Ara
4 min
El llaç vermell és el símbol de la lluita contra la sida. A la imatge, acte celebrat a Madrid en memòria de les persones mortes per culpa de la pandèmia

BarcelonaEl mot 'sida' és l'acrònim de Síndrome de la Immunodeficiència Adquirida, una malaltia que es desencadena per l'adquisició del Virus de la Immunodeficiència Adquirida (VIH). El primer cas es va descriure el 1981, però no va ser fins al 1983 que es va aïllar per primer cop l'agent causal de la malaltia. Des de l'any 1988, cada 1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, una pandèmia mundial contra la qual no hi ha vacuna ni tractament que elimini de manera definitiva la infecció.

1.- A Catalunya l'any passat es van fer 630 nous diagnòstics de VIH, però el Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida a Catalunya (CEEISCAT) estima que, un cop corregides les dades pel retard en les notificacions, en realitat seran 865 nous casos. Les xifres es mantenen estables des de fa una dècada, tot i que els tractaments antiretrovirals actuals permeten una bona qualitat de vida i mantenir el virus latent sense desencadenar la sida, un fet que ha permès reduir al mínim el nombre de morts. L'any 1995 el nombre de defuncions va superar amb escreix el miler.

El VIH i la sida: 10 xifres per recordar la gravetat de la pandèmia

2.- S'estima que actualment hi ha unes 33.600 persones a Catalunya que viuen amb el VIH, de les quals la meitat tenen la càrrega viral suprimida perquè segueixen el tractament adequat i, per tant, no poden seguir transmetent el virus. L'ONU ha fixat l'objectiu 90-90-90 per aconseguir eradicar la pandèmia, que vol dir que el 90% dels casos estiguin diagnosticats, que del total de diagnosticats el 90% rebi tractament i que, d'entre ells, el 90% es mantingui en supressió viral. El CEEISCAT apunta que a Catalunya es troba actualment en el 71-77-87.

3.- Amb motiu del Dia Mundial contra la Sida, la Creu Roja ha recordat que un de cada tres nous diagnòstics corresponen a persones de menys de 30 anys, que estaran obligats a seguir un tractament antiretroviral la resta de la seva vida. L'any 2010, per exemple, es van tractar més de 22.000 pacients, amb un cost pròxim als 146 milions d'euros. La mitjana d'edat de les infeccions, en general, és de 36 anys i la majoria dels casos es produeixen entre la població autòctona -no es tracta d'una malaltia importada.

“Em vaig contagiar just quan més precaució tenia en les meves relacions"4.- Durant els últims anys el VIH s'ha enquistat cada cop més en el col·lectiu d'homes que tenen sexe amb homes, fins al punt que ja representen el 66% de les noves infeccions. Durant els primers anys de la malaltia, quan encara no es coneixia, es van arribar a produir infeccions per transfusions de sang, però aquesta realitat fa temps que va quedar desterrada. Les dones representen el 8% dels nous contagis i els usuaris de drogues per via parenteral només un 2%. Per aquesta raó, el col·lectiu homosexual manté des de fa mesos una campanya per demanar l'accés a la profilaxi preexposició (PrEP), una pastilla que evitaria el contagi tot i que no s'utilitzi preservatiu. El mètode, però, també té detractors perquè no evita la infecció d'altres malalties com la sífilis o la gonorrea.

5.- El gran problema que facilita que la transmissió del VIH continuï activa és que el 46% dels diagnòstics es fa de forma tardana. És menys que el 55% que hi havia fa una dècada, però continua sent una xifra massa alta, perquè si un malalt no sap que ho està no pren el tractament per adormir el virus. La mateixa malaltia, de fet, triga unes setmanes a manifestar-se en les analítiques després del contagi, i això també fa que el diagnòstic no pugui ser immediat.

6.- Catalunya presenta una taxa de noves infeccions per sobre de la mitjana europea. Segons les dades que recull l'últim informe del Sistema Integrat de Vigilància Epidemiològica de la SIDA / VIH / ITS a Catalunya (SIVES) de l'any passat, a Europa el nombre de noves infeccions és de 5,7 casos per cada 100.000 habitants. La realitat, però, varia molt entre països. A Estònia la taxa és de 23,6, a Letònia de 16,6 i a Bèlgica d'11,1 -la mateixa que a Catalunya-. La taxa més baixa es dóna a Eslovàquia, amb 0,9 casos per cada 100.000 habitants.

7.- Arreu del món hi ha prop de 37 milions de persones amb VIH, de les quals només la meitat viuen en països amb un accés regular als fàrmacs antiretrovirals. L'any passat s'estima que 2,1 milions de persones es van infectar i que 1,1 milions van morir per malalties relacionades amb la sida. Àfrica continua sent el continent més colpejat per la pandèmia.

8.- Tres dècades. Aquest és el temps que va necessitar el VIH per convertir-se en una malaltia global, cosa que demostra que els virus no entenen de fronteres. Gràcies a les últimes investigacions científiques se situa l'origen de la malaltia al voltant del 1920 a Kinshasa, la capital de la República Democràtica del Congo. A la dècada de 1970 la malaltia va arribar als Estats Units, i des d'allà la propagació va ser exponencial a tot el món.

El VIH i la sida: 10 xifres per recordar la gravetat de la pandèmia

9.- El programa de les Nacions Unides per a la lluita contra la sida (ONUSIDA) mostra que durant l'última dècada ha crescut molt el nombre de persones que tenen accés als tractaments antiretrovirals. L'any 2010 eren 7,5 milions de persones a tot el món, i actualment ja són 18,2 milions. Ara bé, encara hi ha més de 18 milions de seropositius que no tenen accés als medicaments i, entre ells, uns 14 milions que no saben que són portadors del virus. Malgrat que tot això ha permès reduir sensiblement la mortalitat, l'aparició de virus resistents demostra que la lluita contra la pandèmia encara està lluny de guanyar-se.

10.- Tot i la magnitud de les xifres globals, la realitat actual és que els tractaments funcionen bé i eviten la mort dels portadors del VIH que no arriben a desenvolupar la sida. En el cas de Catalunya, l'any 2015 es van notificar 116 casos de sida, la qual cosa representa una taxa d'1,6 casos per cada 100.000 habitants. La taxa va incrementar-se progressivament durant els primers anys de la malaltia, fins a arribar als 26,1 casos per 100.000 l'any 1994, però la introducció massiva dels antiretrovirals va permetre que entre el 1996 i el 1998 els casos de sida caiguessin en picat des dels 1.359 als 694 casos.

stats