Societat 26/02/2015

Les víctimes del metro de València reclamen justícia al Parlament Europeu

L’Eurocambra examina la petició de l'associació, que denuncia la gestió “vergonyosa” de l’accident per part de la Generalitat valenciana

Laia Forès
2 min
Camps declararà en el judici de Fitur com a testimoni

Brussel·lesEl comitè de peticions del Parlament Europeu, un òrgan que examina queixes ciutadanes, ha estudiat aquest dijous la denúncia de l’associació de víctimes del metro 3 de juliol (AVM3J) contra la Generalitat Valenciana. La presidenta del col·lectiu, Beatriz Garrote, ha assegurat en una roda de premsa que el govern valencià va fer una “gestió vergonyosa” de l’accident de metro de la capital valenciana que va tenir lloc el 2006 i que va provocar la mort de 43 persones.

El col·lectiu que agrupa les famílies de les víctimes de l’accident han decidit portar a l’Eurocambra la seva queixa perquè “es posin en marxa mesures de seguretat perquè no es repeteixi” un accident com el del 2006 i per denunciar que la Generalitat valenciana no només se’n va rentar les mans sinó que va exercir la “manipulació” a la comissió d’investigació que es va crear arran de l’accident i a la ràdio televisió pública, les desaparegudes Canal 9 i Ràdio 9.

“Venim a denunciar que hi ha haver una absoluta manipulació a la comissió parlamentària”, ha assegurat Garrote. “Si venim avui a Europa és perquè el govern valencià ens ha fallat i ens ha obligat a venir a Europa a reclamar els nostres drets”, ha dit la presidenta de l'AVM3J.

Defensa de la gestió de Camps

Després d'escoltar l'explicació de Garrote, el comitè ha decidit deixar oberta la petició i continuar estudiant-la en una propera reunió. De fet, en la sessió d'aquest dijous s'ha esgotat el temps i no han pogut intervenir tots els eurodiputats que havien demanat la paraula, un fet que ha generat una certa tensió entre els eurodiputats socialistes, que no han pogut intervenir en cap moment.

El grup del Partit Popular ha donat suport a mantenir oberta la petició, però ha defensat a ultrança la gestió del govern valencià, liderat per Francisco Camps en el moment de l'accident. "El govern valencià va ser molt diligent: va actuar ràpid i contundentment", ha dit l'eurodiputada popular Rosa Estaràs.

També ha intervingut una representant de la Generalitat, que ha mantingut el mateix discurs oficial -que apunta a que el descarrilament va ser per excés de velocitat- i ha defensat que la comissió parlamentària es va posar en marxa seguint la normativa de Les Corts. "No ha existit vulneració del pluralisme polític ni es va amagar res respecte a la seguretat del metro", ha assegurat.

Sense conseqüències legals

De la seva banda, el representant de la Comissió Europea s'ha limitat a dir que la directiva europea sobre transport no és aplicable als mitjans de transport locals i, per tant, al metro de València. L'associació de víctimes reclamava que s'apliqués la directiva per millorar la seguretat del tren.

El dictamen que farà d'aquí a uns mesos el comitè de peticions no serà vinculant i, per tant, no tindrà cap conseqüència legal. Políticament, però, les conclusions d'aquest òrgan de l'Eurocambra serveixen per deixar en evidència els poders públics quan es dóna la raó als peticionaris.

stats