Societat 23/09/2016

L'Hospital Vall d'Hebron estrena un bloc quirúrgic amb tecnologia punta que permetrà operar més i millor

En 10.000 metres quadrats s'ubiquen 19 quiròfans dissenyats perquè els professionals treballin en millors condicions

Acn
2 min
El conseller de Salut, Antoni Comín, amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a l'Hopistal Vall d'Hebron

BarcelonaL'Hospital Vall d'Hebron ha posat en marxa un nou bloc quirúrgic per a les operacions d'alta complexitat. En 10.000 metres quadrats, el bloc consta de 19 quiròfans amb tecnologia puntera per poder disposar de totes les noves tècniques. Així, els quiròfans incorporen navegadors de neurocirurgia, sistemes d'imatge en 3D, ecografia integrada i el nou model robot Da Vinci XI. Dos dels quiròfans són híbrids, és a dir, incorporen uns arcs quirúrgics de raigs X per poder veure en directe el resultat de la intervenció, molt útil en cirurgia vascular. L'Hospital preveu operar més i millor, ja que es podran fer intervencions menys agressives, que facilitaran el postoperatori i, per tant, escurçaran l'ingrés al centre. A l'estrena de l'espai hi han assistit el conseller de Salut, Antoni Comín, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Les instal·lacions quirúrgiques de l'Hospital Vall d'Hebron dataven dels anys 50, una època en què ni els trasplantaments ni la cirurgia robòtica eren una realitat. Per això el centre va apostar per renovar les instal·lacions que serveixen per fer cirurgia d'alta complexitat, és a dir, la que requereix postoperatori d'ingrés. El projecte va començar el 2005, les obres el 2006 i fins al 2013 no es van començar a equipar les instal·lacions. Ara ja és una realitat i, en 10.000 metres quadrats els professionals del Vall d'Hebron tindran les màximes comoditats per operar amb encara més garanties de les que hi havia actualment.

Un espai dissenyat colze a colze amb els cirurgians

Així doncs, s'han estrenat 19 quiròfans que s'han dissenyat colze a colze amb els cirurgians i professionals que les utilitzen per, per exemple, decidir com i on es col·loquen les pantalles, les torres amb el cablejat o la il·luminació. Un dels canvis, per exemple, en aquest sentit, és que cada professional podrà configurar el perfil del quiròfan segons el tipus d'intervenció que dugui a terme, i automàticament la posició dels diferents aparells serà la necessària.

Les noves instal·lacions també permetran fer més operacions i, per tant, incidir positivament en les llistes d'espera. Així ho explica Joan Anton Huete, coordinador d'activitat quirúrgica al Vall d'Hebron, que assegura que el nou bloc els permetrà admetre ''una quantitat més gran de pacients'', en funció també dels llits disponibles a l'Hospital. De totes maneres, Huete no creu que aquesta disponibilitat sigui ''un coll d'ampolla'' perquè els nous quiròfans també permeten l'ús de tècniques menys invasives que, en conseqüència, faciliten la recuperació i el postoperatori. El nou bloc quirúrgic ha representat una inversió de 21 milions d'euros en construcció i 16 milions més en equipament.

Durant la visita, Puigdemont ha recordat que és ''imprescindible'' tenir pressupostos per fer efectiva la reducció a la meitat del temps d'espera de proves diagnòstiques i visites als especialistes, i en un 10% el nombre de pacients per operar. El president també ha agraït l'esforç del col·lectiu ''més perjudicat ''per la manca de finançament per fer que Catalunya sigui ''un referent'' arreu del món en assistència sanitària. El gerent de l'Hospital, Vicenç Martínez, ha destacat que un de cada tres ciutadans operats en centres públics s'intervé al Vall d'Hebron, una ràtio que pot augmentar encara amb les noves instal·lacions.

stats