SALUT
Societat 16/04/2014

Vall d'Hebron experimenta amb èxit una tècnica robòtica en obesitat mòrbida

La nova tècnica permet perdre més pes als pacients que ja s'han sotmès a una operació quirúrgica però que no han aconseguit els resultats esperats

Efe
3 min
Un estudi alerta que la malaltia del fetge gros pot afectar tant homes com dones, i també nens, amb sobrepès o obesitat.

BarcelonaLa Unitat de Cirurgia Endocrina, Bariàtrica i Metabòlica de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona ha realitzat amb èxit les dues primeres intervencions amb una tècnica innovadora en cirurgia robòtica a dos pacients amb obesitat mòrbida.

La nova tècnica, coneguda com a SADI (Single Anastomosi Duodeno-Ileal Bypass), proporciona més pèrdua de pes en els pacients amb obesitat mòrbida que ja s'han sotmès a una operació quirúrgica per perdre pes (gastrectomia vertical), però que no n'han aconseguit els resultats esperats.

Segons ha informat l'Hospital de la Vall d'Hebron, aquesta tècnica, que va néixer a l'Hospital Clínic de Madrid, però que és la primera vegada que s'aplica amb cirurgia robòtica en el món, permet més precisió i una millora dels resultats, així com més seguretat en els pacients.

Un exemple d'això és que els dos primers pacients operats amb aquesta tècnica van ser donats d'alta al cap de dos dies de la intervenció sense cap tipus de complicació, han explicat els metges.

Als pacients amb obesitat mòrbida en els quals la pèrdua de pes ha estat insuficient, se'ls fa un 'bypass' al duodè perquè els quedin 250 centímetres d'intestí prim útils per a l'absorció dels aliments.

Amb aquesta tècnica s'afavoreix que l'aliment passi més ràpidament de l'intestí prim al còlon, amb la qual cosa s'evita una absorció excessiva dels aliments per afavorir la pèrdua de pes.

Aquesta unió entre l'intestí prim i el duodè es fa de manera manual amb l'ajuda del robot, que facilita la cirurgia.

Tot i que actualment existeixen altres tècniques quirúrgiques com a primera línia de tractament per a aquests pacients, l'equip responsable d'aquestes intervencions, dirigits pels doctors José Manuel Fort i Ramon Vilallonga, ha dipositat moltes esperances en la nova tècnica, així com en la tecnologia robòtica, ja que, segons els metges, "pot ser de gran utilitat per facilitar intervencions més complexes en pacients que tenen problemes d'obesitat greu".

"L'ús de la cirurgia robòtica en el context de la cirurgia bariàtrica genera controvèrsia però facilita més precisió i fiabilitat dels resultats", ha dit Vilallonga.

"Alguns estudis –afegeix l'especialista– apunten que en intervencions quirúrgiques més complexes, com el 'bypass' del tipus SADI, la robòtica podria millorar els resultats quirúrgics en el postoperatori, cosa que faira disminuir les possibles complicacions atribuïbles a una cirurgia tècnicament més complexa; tot això faria reduir l'estada hospitalària i el nombre de complicacions greus".

L'Hospital de la Vall d'Hebron és un centre de referència en cirurgia robòtica de l'obesitat, i el 2012 va ser el primer d'Espanya a operar els primers pacients adolescents amb obesitat mòrbida, una malaltia que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera un epidèmia del segle XXI pel seu impacte en la morbiditat, qualitat de vida i cost de la salut.

Les dades recents de la International Obesity Task Force (IOTF) indiquen que mil milions d'adults tenen sobrepès. D'aquests, prop de 475 milions són obesos, i 200 milions de nens en edat escolar –entre 5 i 17 anys– tenen sobrepès, dels quals entre 40 i 50 milions estan classificats com a obesos.

A la Unió Europea, aproximadament el 50% dels adults i més del 20% dels nens en edat escolar tenen sobrepès o són obesos, mentre que Espanya és un dels països de la UE amb més prevalença de nens obesos i amb sobrepès i un dels territoris on més ha crescut aquesta malaltia.

stats