Societat 21/02/2011

Investigadors de la Vall d'Hebron troben un gen responsable de la resistència al tractament del càncer de mama més agressiu

Un equip d'investigadors, liderats pel doctor Josep Baselga, han demostrat la relació entre un gen, el ciclina E, i la resistència als fàrmacs en el subtipus de càncer HER2 positiu, el més agressiu

Redacció
1 min

BarcelonaInvestigadors de la Vall d'Hebron han trobat un gen responsable de la resistènca al tractament del càncer de mama més agressiu, l'HER2 positiu. El tractament convencional per a aquest càncer, el trastuzumab, és poc efectiu en una tercera part dels pacients amb aquest subtipus de tumor, ja que la seva supervivència es redueix a la meitat i passa dels 15 mesos als set i mig.

Ara, un grup d'investigadors de la Vall d'Hebron i del Massachusetts General Hospital Cancer de Boston, liderats per Josep Baselga i Maurizio Scaltriti, han demostrat la relació entre un gen, el ciclina E, i la resistència als fàrmacs en aquest subtipus de càncer. La troballa és important, ja que un 20% de les dones amb càncer de mama pateixen aquesta variant agressiva, i un terç presenten aquesta resistència als fàrmacs. Els resultats de l'estudi es publiquen a la revista Proceedings of National Academy of Science.

Els resultats d'aquest estudi es podrien traduir en un tractament millorat capaç d'evitar aquesta resistència. L'objectiu és començar un assaig clínic per millorar el pronòstic de la malaltia.

Tot i que factors com la detecció precoç, un seguiment exhaustiu dels pacients i la tipificació del tumor en tres grans subtipus han millorat les xifres de supervivència del càncer de mama durant l'última dècada, encara hi ha pacients que no responen de la forma esperada al tractament.

stats