FESTES POPULARS
Societat 30/01/2011

Més de 500 activitats durant deu dies de Decennals a Valls

Tot i la pluja, que va obligar a suspendre la inauguració, Valls ja viu de ple unes festes que se celebren cada deu anys, i de forma ininterrompuda des de fa més de dos segles

Redacció
2 min

VallsConegudes també com les Festes de la Llum, la il·luminació és un element clau, i el cor de la ciutat s'il·luminarà amb unes grans estructures que sumen gairebé 300.000 bombetes. La programació preveu 500 activitats en deu dies. El pregó oficial ha anat a càrrec del cineasta Bigas Luna. Declarades el desembre passat com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional, les Decennals seran escenari d'altres companyies, com la del ballarí Víctor Ullate, els 'clowns' russos de LiCeDei, el Teatre Negre de Praga, Tortell Poltrona amb el seu Circ Cric, la companyia de la pallassa vallenca Pepa Plana, el Tricicle i Dagoll Dagom; grups, com Fangoria, Ojos de Brujo, Mala Rodríguez, Soziedad Alkohólika, The Jackson Singers, Mishima, Els Pets,f Lax'n'busto i Els Amics de les Arts; i noms propis, com Ainhoa Arteta, Peret, Sharon Shannon, Gerard Quintana, Jaume Sisa i Roger Mas.

Cantants i grups catalans oferiran un concert únic, batejat com 'Els 10 de les Decennals', de dotze hores seguides de pop-rock en català -el dissabte 5 de febrer, a la vela del Fornàs. En el programa de les Decennals hi ha artistes, creadors i esportistes de 16 països diferents. S'hi veuran 14 estrenes: 8 d'absolutes, 2 a l'Estat i 4 a Catalunya. Entre les exposicions destaca especialment la dels fotògrafs Pere Català Pic, Francesc Català-Roca i Pere Català Roca, i Lúmens 2011, una mostra d'art contemporani amb una desena d'artistes internacionals, entre els quals el nord-americà Bill Viola.

Les Decennals són unes festes d'origen religiós. El trasllat de la imatge de la Mare de Déu de la Candela del seu cambril a l'altar major de l'església de Sant Joan, ahir dissabte, junt amb la processó -del dimecres 2 de febrer, Festivitat de la Candela-, són els actes rellevants. Però el fet casteller també impregna les festes. Aquest dissabte prop de 7.000 castellers, d'un total de 56 colles d'arreu dels Països Catalans, han enlairat simultàniament castells de fins a vuit pisos i un pilar a la cèntrica Font de la Manxa. En paral·lel, se celebraran un simposi i una fira castellera.

La participació dels vallencs, des de la mateixa organització, és un element que atorga gran singularitat a les Decennals. Els mateixos veïns de Valls han anat girant un marcador, des de fa 100 dies enrere i fins avui, a mode de compte enrere.

stats