Societat 18/05/2011

"Veiem que la malaltia dura més de deu anys "

Experiència Més de 80 famílies han passat pel programa d'assessorament genètic en demències del Clínic, la majoria perAlzheimer. No obstant, el gruix de casos no estan determinats genèticament

L.b.
2 min
Sánchez-Valle treballa a la Unitat d'Alzheimer del Clínic que té un programa -PICOGEN- d'assessorament genètic en demència.

L'Alzheimer precoç es manifesta abans dels 65 anys però es pot detectar en persones de 30 anys?

Sí, hi ha casos en persones de 20 anys. A l'Hospital Clínic el cas més jove que hem tingut ha estat un noi de 31 anys. Casos amb 30 i 40 anys són rars, però n'hi ha, i la majoria són d'origen genètic. A partir dels 50 anys hi ha molts casos d'inici precoç que no tenen aquest component genètic.

Quin percentatge representa l'Alzheimer d'origen genètic?

Cinc de cada 1.000 casos d'Alzheimer tenen un component genètic -tres gens que si estan alterats produeixen la malaltia-, i en el cas d'Alzheimer precoç són cinc de cada 100. En la resta, no se'n saben els motius. Un error molt freqüent és pensar que l'Alzheimer jove equival a genètic, però no és així. Quan és genètic, oferim als familiars la possiblitat de fer-se una prova per saber si tenen l'alteració. Menys de la meitat se la fan.

Comparat amb la gent més gran, quines diferències hi ha en l'evolució de la malaltia?

És un tema controvertit perquè hi ha retard en el diagnòstic. Els primers símptomes poden ser problemes de llenguatge i no tant de memòria. L'evolució és més lenta perquè estan utilitzant recursos, ja que en tenen més que la gent gran i durant un temps tenen símptomes sense tenir una demència completa, però de cop fan una baixada molt ràpida. També hi ha trastorns de comportament com irritabilitat, depressió i agressió que són més difícils de tractar i controlar i destorben més l'ambient familiar.

El malalt jove és més conscient del que li passa?

En les primeres fases sí, i ens trobem que són ells els que s'adonen que els passa alguna cosa, cosa que no és tan habitual en la gent gran.

Quina és la repercussió personal i familiar?

Als 50 anys la persona està en el cim de la seva vida laboral. Moltes vegades deixar de treballar és un problema i el mercat no és prou flexible. També les expectatives de parella es trenquen i en els fills, depenent de l'edat, hi pot haver fins i tot rebuig.

L'esperança de vida és la mateixa?

Es deia que la malaltia durava uns deu anys de mitjana, però si fem el diagnòstic abans veiem que la malaltia és més llarga, veiem casos en què dura més. Alguns, vint anys.

Hi ha més casos ara d'Alzheimer precoç?

Hi ha un grup japonès que diu que està augmentant, però no hi ha estudis que ho indiquin. Abans eren diagnosticats erròniament de malalties psiquiàtriques i és difícil comparar per saber si la incidència ha canviat.

stats