Societat 07/03/2017

Veïns de Sant Antoni fan un "mapa de la vergonya" dels pisos turístics del barri

Denuncien que hi ha 561 pisos turístics legals i 904 ofertes de pisos o habitacions a la pàgina d'Airbnb

S.s. / L.v.
2 min
El mapa que han elaborat des de l'associació Fem Sant Antoni i on es veuen els pisos anunciats a Airbnb

BarcelonaUna pàgina web de lloguer de pisos tenia, fa tot just una setmana, un anunci que hi deia: “Lloguer a Sant Antoni. 15m2. 1.000 euros”. La “magnitud de la tragèdia” del petit barri del districte de l’Eixample va quedar resumida ahir en un “mapa de la vergonya” elaborat per la plataforma veïnal Fem Sant Antoni que vol evidenciar la massificació turística del barri, “l’expulsió” dels veïns de tota la vida i també l’encariment dels preus del lloguer.

L’associació va obtenir les dades de dues fonts. Una és Inside Airbnb, un portal independent que permet explorar i extreure xifres estadístiques d’Airbnb –sense concretar la localització exacta per drets de privacitat–, i que comptabilitza 904 ofertes al barri. La segona font és el registre oficial de pisos turístics de la Generalitat, que en té 561 de controlats en aquesta zona. Des de Fem Sant Antoni avisen, però, que no es poden sumar les dues xifres per saber els pisos turístics totals, ja que hi falten els il·legals anunciats en altres portals i s’han de restar els que es repeteixen en els dos llistats.

El mapa inclou també altres dades buscades per ells, com les 22 agències immobiliàries que hi ha al barri, els 12 edificis sencers de pisos turístics legals, els 12 hotels, 18 hostels o albergs i dos edificis sencers en venda o ja venuts a fons d’inversió –la Casa dels Cargols i l’edifici del carrer Parlament, 1-3–.

Reportatge: 'L'ascensió de Sant Antoni'Des de l’entitat reclamen accions immediates a l’Ajuntament, la Generalitat i també l’Estat –qui va fer la llei d’arrendaments urbans (LAU)– per posar fi a aquesta situació, que titllen d’“insostenible”. Xavier Caballé, portaveu de Fem Sant Antoni, assegura que s’enfronten a un “problema estructural”: els contractes s’han reduït de 5 a 3 anys, cosa que provoca un “rendiment més elevat” dels pisos turístics, que estan més dinamitzats i que deriva, en “l’expulsió del veïnat”.

“Hi ha un problema de convivència: gent que marxa per culpa del soroll dels pisos turístics i, a més, gent que marxa expulsada perquè no pot fer front als nous lloguers”, lamenta Caballé. El mapa pretén sensibilitzar els veïns, a qui demanen col·laboració per anar afegint els casos que coneguin.

Sant Antoni té ara el repte de definir els usos com a barri. De moment, l’Ajuntament ha blindat la zona amb una moratòria que prohibeix obrir nous bars i botigues durant un any. Una mesura que la plataforma veïnal veu bé, però lamenta que arribi tard i sigui insuficient.

Fem Sant Antoni demana la col·laboració de la resta de veïns per completar el "mapa de la vergonya", i des de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) també n'estan fent difusió.

stats