TRASPLANTAMENTS
Societat 18/01/2012

Veto a una empresa que promou la donació irregular de medul·la

L'Organización Nacional de Trasplantes ha demanat lleis més restrictives per evitar casos com els de l'empresa alemanya DKMS, que promou a Espanya la donació de medul·la amb ànim de lucre.

Lara Bonilla
2 min
La Fundació Josep Carreras té gairebé 100.000 donants i 51.000 unitats de cordó.

BARCELONA."La seva mirada transmet confiança. No obstant, està mortalment malalt. L'Hugo, de 35 anys i original d'Avilés, a Astúries, pateix leucèmia aguda mieloide. Únicament pot salvar-li la vida una donació de cèl·lules mare d'una persona coneguda. DKMS organitza una campanya de registre per a l'Hugo a la seva ciutat natal".

Aquest és l'anunci que la fundació privada alemanya DKMS va fer al mes d'octubre per promocionar donacions de medul·la òssia, un procediment que s'utilitza per combatre malalties com la leucèmia. Aquell dia va aconseguir 1.200 potencials donants a Astúries. No obstant, aquesta actuació és "il·legal" ja que a l'Estat està prohibit obtenir donants al marge de les autoritat sanitàries. Des del 1994, la donació de medul·la òssia només es pot realitzar a través de la Fundació Josep Carreras, que gestiona el registre espanyol de donants. Tampoc està permès promocionar la donació per a una persona en concret, en aquest cas, l'Hugo. A més, l'empresa cobra 14.500 euros per proporcionar medul·les a receptors de tot el món.

És per tot plegat que el ministeri de Sanitat ha vetat l'empresa i estudia demandar-la. "Es carrega el model de donació d'òrgans altruista i gratuït que tenim aquí", assenyala Pere Montserrat, de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). I és que amb DKMS s'obre la porta a la privatització de les donacions, cosa que desestabilitzaria el sistema espanyol.

L'empresa tampoc disposa de cap autorització administrativa ni dels permisos per exportar mostres biològiques. Les mostres de saliva que DKMS va recollir dels possibles donants asturians "s'han exportat il·legalment a Alemanya", va indicar l'Organización Nacional de Trasplantes (ONT). "Més d'un miler de persones es van registrar de bona fe i no se sap on són les seves mostres", indica Enric Carreras, director del registre de donants de la Fundació Josep Carreras.

Lleis més restrictives

"No pot ser que arribin i es posin a fer el mateix sense cap tipus de control", afegeix. Rafael Matesanz, coordinador de l'ONT, va demanar ahir normatives "més restrictives" a Espanya per evitar noves irregularitats. França i el Brasil ja van prohibir l'activitat de DKSM, que ahir va negar les acusacions i va assegurar que treballa "d'acord amb la legalitat". Fundada fa 20 anys a Alemanya, l'empresa assegura que no té ànim de lucre i ha interposat un recurs contra l'ONT per poder operar aquí.

stats