Societat 21/01/2011

El vi que tries parla de tu

Trinitat Gilbert
4 min
EUR, Tentusiasmen

Hi ha quiosquers que asseguren que només de mirar la persona que se'ls acosta endevinen el diari que triaran. Segons ells, cada diari té un patró de persona determinada. Doncs al món del vi passa el mateix. Hi ha sommeliers, com la Meritxell Falgueres (celler de Gelida), el Cèsar Cànovas (Monvinic i Fastvinic) i el David Seijas (el Bulli), que, així que veuen la persona que entra al celler o al restaurant, endevinen ja el vi que els demanaran. I solen encertar-la. El vi fa sang i l'aigua fang. La saviesa popular sempre té raó. Per això tots tres sommeliers ens han validat les diferents tipologies de bevedors. És una manera de deixar l'ànima al descobert. I hi ha tants vins com persones.

Aprendre sobre vins és cada cop més senzill. Falgueres sosté, fins i tot, que és possible conèixer les normes bàsiques del món dels vins en una setmana, en un llibre que ho afirma així mateix al títol: Presumeix de vins en 7 dies (Columna). Alguns deures. El color d'un vi depèn de...? Resposta: "De la varietat, l'envelliment i l'elaboració". Pinot noir, tempranillo i monestrell són...? "Tots raïm negre". Què té un vi de 500 €? "Elaboració i maduració acurada, i exclusivitat".

Avi

Si t'encanten els caves dolços per combinar amb les postres; els dónes most als néts perquè saps que aporta molta energia i veus cava brut nature perquè el metge t'ha limitat el sucre, la teva varietat de vins és àmplia. Una bona opció pot ser el Freixenet Malvasia o l'Albet i Noya dolç, que poden convertir-se en fixos del teu celler particular.

Empresari

Ets una dona empresària, viatges pel món, tens un càrrec estressant, ets sofisticada i tens coneixements del món del vi. Ets de les que quan va a un restaurant el primer que fa és mirar la carta de vins i els teus amics sempre et deixen triar a tu perquè hi confien. També t'agrada trobar-te amb les teves amigues per fer un bon sopar acompanyat d'un vi de bona collita i, si pot ser, potent. Llavors segur que ets de les que pren vi amb molta graduació, especialment un Priorat. A més, t'agrada decantar-los i beure'ls amb formatge o embotit i, en general, amb un bon àpat amb els amics.

Tieta

Si ets una persona a qui el vi dolç transporta a la infantesa i, per Nadal, acompanyes la copa amb un tall de torrons, t'agrada el Moscatto o vins que tenen cinc graus, com els que es fan al Piemont o Navarra. T'entusiasmen els vins dolços, amb molt gust de raïm: els Pedro Ximénez o les garnatxes dolces (com l'Ètim, fet a Capçanes).

Mitòman

T'agrada molt el vi Angelus i el xampany Cristal perquè han sortit a les pel·lícules de l'agent 007 i el de la gamma top de Louis Roederer perquè apareix a la pel·lícula Four rooms , de Quentin Tarantino. També prens el xampany Bollinger perquè és el que va prendre Lady Di el dia del seu casament i és justament el que va beure a l'Hotel Ritz de París abans de patir el malaurat accident que va acabar amb la seva vida. D'aquí, els vins del Priorat, que beuen Gerard Depardieu, Lluís Llach i Joan Manuel Serrat, són els més idonis per al teu paladar amant del vins dels famosos que idolatres.

Ecologista

Si ets una persona conscienciada amb el medi ambient, tens fills petits i t'agrada el contacte amb la natura, segur que també beus vins ecològics i biodinàmics com ara els Albet i Noya (DO Penedès), els Recaredo (DO Cava) o els del Mas Estella (DO Empordà). També consumeixes els vins d'Itàlia com Podere de San Cristofo i coneixes la filosofia que hi ha darrere d'aquests cellers.

Clàssic

Ets d'idees fixes i creus que els nous vins no t'agradaran. Portes pantalons i americana, si ets home, i faldilla si ets dona, de colors foscos. Tries un Rioja o un Ribera del Duero, i t'és igual el celler. Només t'interessen aquestes denominacions d'origen d'Espanya.

Esnob

Vols estar a l'última moda en matèria de vins. Sempre consultes les classificacions de les guies de capçalera. T'agrada tastar collites bones i cares, i t'interessa estar segur del que prens. Per aquest motiu, només demanes el que llegeixes. Et deixes seduir pels sommeliers experimentats quan et diuen frases com aquesta: "És un vi d'una sèrie molt limitada". Segur que quan escoltes aquesta descripció d'un especialista, t'entren ganes de tastar-lo de seguida. Si ets una persona que respons a aquest perfil, escolliràs els vins premiats per les guies més prestigioses, com ara el Clos Figueres 2007 (DOQ Priorat) i el Finca Garbet de Castell de Perelada (DO Empordà).

Jove

Ets un noi jove que tot just ara estàs començant a conèixer el món dels vins i la cuina en general. El lambrusco pot ser una bona porta d'entrada al món dels vins perquè són dolços i carbònics. Estàs en aquell moment en què potser en lloc de prendre cubates prefereixes comprar una ampolla de vi i compartir-la amb els amics. A partir d'aquest inici pots anar descobrint altres cellers, econòmics i bons. El pressupost ideal dels teus vins gira al voltant dels 5 euros, com a molt 10, i les denominacions d'origen ideals per a tu són Costers del Segre, Empordà i Penedès.

Noia jove

Si ets una dona jove, moderna i independent, a qui agraden els vins afruitats, com ara el vi Dr. Loseen, segur que també t'agradaran els vins fets amb muscats, els xarel·los, el riesling, verdejos, el sauvignon blanc i, en general, les varietats molt aromàtiques i subtils fetes amb raïm de gran qualitat i amb coloracions que recorden l'ambre.

Entès

Llegeixes revistes especialitzades, ets soci d'un club de vins. De mitjana edat, ets un bon gurmet i t'agraden les rareses vitivinícoles. Tries vins d'elaboradors prestigiosos amb nous productes amb les indicacions de Vins de la Terra, com vi Mauro.

stats