societat
Societat 31/05/2011

El fred reescriu la història dels viquings

Una onada de fred a Groenlàndia podria explicar l'èxode d'escandinaus que va patir l'illa a finals del segle XIV

Reuters
1 min

BarcelonaUna onada de fred podria ser l'explicació de per què els colons viquings van abandonar l'illa de Groenlàndia a finals del segle XIV, segons un informe presentat ahir per un equip d'investigadors de la Universitat de Brown, als Estats Units.

Els científics calculen que, en aquell moment, les temperatures a l'illa danesa van patir una baixada considerable, que s'hauria allargat diverses dècades. El refredament hauria fet retrocedir els colons viquings cap al sud.

Els indígenes escandinaus van arribar a Groenlàndia cap al 980 i van establir un conjunt de comunitats a la costa oest de l'illa, i posteriorment les van ampliar a la costa est i sud. La seva arribada va coincidir amb una època de clima suau però, cap al segle XII, va començar un període de 80 anys en què les temperatures van caure 4ºC.

L'estudi, publicat a la revista Proceedings of National Academy of Science (PNAS), forma part d'una investigació que pretén reconstruir la història del clima durant els darrers 5.600 anys. Les dades s'han extret a partir de l'anàlisi dels sediments gelats de dos llacs de la costa oest de Groenlàndia, propers als assentaments viquings.

Malgrat la importància del canvi de temperatures per analitzar l'èxode d'aquests poblats, els investigadors reconeixen que no és l'únic factor que cal tenir en compte per explicar la fi de les colònies viquingues. La seva forma de vida sedentària, la importància de l'agricultura i el bestiar com a fonts alimentàries, la dependència del comerç amb Escandinàvia i les relacions hostils amb els seus veïns inuits també haurien contribuït a l'èxode.

stats