Societat 10/05/2016

Vilanova i la Geltrú també facilitarà l'ús dels lavabos públics als malalts de Crohn

El municipi és el primer del Garraf a afegir-se a la campanya 'No puc esperar!', que ja compta amb 27 municipis adherits

Ara
2 min
L'ACCU entrega els distintius del projecte als gremis de restauració, hostaleria de Vilanova i la Geltrú

BarcelonaEls afectats per malalties intestinals –com el Crohn i la colitis ulcerosa– podran accedir de forma fàcil i gratuïta als lavabos de Vilanova i la Geltrú. L'Ajuntament ha estat aquest dimarts el primer del Garraf a adherir-se a la campanya 'No puc esperar!', cosa que suposarà que tothom que acrediti patir aquestes patologies pugui accedir ràpidament als lavabos públics. A més, els gremis d'hoteleria i restauració de la ciutat instaran els associats perquè actuïn en la mateixa línia, segons l'ACN.

Tindran accés ràpid als lavabos els que demostrin que tenen malalties intestinals, amb una targeta que podran obtenir a través del metge. Per la seva banda, els establiments adherits a la campanya també lluiran el distintiu. 'No puc esperar!' reuneix, a hores d'ara, 27 municipis i un total 725 lavabos, que també es poden afegir a la iniciativa a títol individual.

El president de l'Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa (ACCU), Enric Bosch, ha fet una crida a la conscienciació social per acceptar les necessitats de les persones afectades, i ha recordat que el projecte serveix perquè puguin "desenvolupar una vida quotidiana com qualsevol altra persona". Assegura que la campanya permetrà evitar que els malalts "es quedin a casa ancorats", o estiguin pensant sempre en si trobaran –o no– un lavabo.

"Els afectats vetllen pel manteniment dels lavabos"

Bosch ha equiparat les necessitats de les persones que pateixen malalties intestinals amb les de les persones invidents o minusvàlides, i ha criticat la reticència de molts empresaris a cedir-los l'ús dels lavabos "per por de l'estat en què pugui quedar l'espai". "Les persones afectades són les primeres que vetllen per garantir el seu manteniment", conclou.

El projecte 'No puc esperar!' es va implantar per primer cop a Girona, fa dos anys i mig, però els impulsors esperen que l'any 2018 s'hi hagin adherit tots els municipis catalans. L'ACCU ha assegurat que a Catalunya hi ha unes 30.000 persones afectades per aquestes malalties, davant la qual cosa el cap de la unitat de l'aparell digestiu de l'Hospital Sant Camil, Albert Tomàs, ha elogiat la iniciativa per "normalitzar el dia a dia" dels afectats.

stats