Societat 16/06/2015

Vols tenir un cor sa? Menja xocolata

Un estudi de la universitat d'Aberdeen conclou que el consum diari de xocolata redueix el risc de patir malalties cardíaques i embòlies

Ara
2 min
Les persones que mengen xocolata cada dia tenen un 11% de possibilitats menys de patir un atac cardíac / GETTY

BarcelonaÉs dels que creus que tot allò agradable és pecat o dolent per la salut? Un estudi ha demostrat que no. Segons un equip de científics de la universitat d'Aberdeen, a Escòcia, menjar xocolata no només és un plaer irresistible; és també, beneficiós per la salut. Això és, si més no, el que es dedueix d'aquest treball, que es basa en les dades de 25.000 ciutadans i que ha estat publicat a 'Heart', la revista del 'British Medical Journal'. L'anàlisi de les dades ha portat als científics a concloure que les persones que mengen xocolata cada dia tenen un 11% de possibilitats menys de patir un atac cardíac; pel que fa a les embòlies, el risc es redueix en un 23%.

Dels beneficis de la xocolata se n'ha parlat molt. Ha de ser, òbviament, una xocolata de qualitat, negra, i amb un contingut en cacau suficientment elevat (un mínim de 70%). Tota mena d'estudis afirmen que la xocolata és bona pel cervell, ajuda el reg sanguini, aporta energia… Però l'estudi d'Aberdeen suposa un salt qualitatiu, ja que mai s'havien analitzat les dades de tantes persones, la qual cosa fa d'aquest estudi el més exhaustiu fet mai.

Ara bé, que sigui exhaustiu (no només perquè es van analitzar dades de 25.000 pacients, sinó perquè se'ls va fer un seguiment de 12 anys) no vol dir que sigui concloent. El que han fet els científics és comparar l'estat de salut de persones que mengen xocolata de forma regular amb els d'aquelles que no tenen aquest hàbit. Els resultats són un treball estadístic, que confirma que els que mengen xocolata pateixen menys malalties cardiovasculars i menys embòlies. Però les estadístiques no aporten dades importants, com el nivell de vida o les actituds de les persones. És possible, per exemple, que les persones que mengen xocolata tinguin altres comportaments beneficiosos per la salut. Això fa impossible aïllar els beneficis, presumptes o reals, de la xocolata.

I és que una cosa és l'estadística i una altra és concloure que hi ha una relació causa-efecte entre menjar xocolata i tenir un cor més sa. En qualsevol cas, apunten els científics, el consum s'ha de fer sempre de forma moderada, sobretot en persones que no tenen un pes adequat.

stats