SOCIETAT
Societat 03/07/2012

Wert engega la comissió de defensa i promoció dels toros com a bé cultural

Definirà les mesures del futur Pla Nacional de Foment i Protecció de la Tauromàquia

Acn
2 min

MadridEl ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha presidit aquest dimarts a la seu del Ministeri la reunió de constitució de la comissió de treball per al foment i la protecció de la tauromàquia, l'ens que ha d'assentar les bases per a la defensa i protecció dels toros com a bé cultural. La comissió està presidida per l'exsecretari d'Estat per a l'Esport, Juan Antonio Gómez Angulo, i en són membres destacats defensors de la "fiesta" com l'exministre del PSOE i exDefensor del Poble Enrique Múgica, el torero Santiago Martín Sánchez "El Viti", i el tinent major de la Real Maestranza de Caballería de Ronda, Rafael Atienza Medina. La comissió té com a objectiu "assessorar els òrgans del Ministeri en la definició dels criteris, objectius i mesures que ha de reunir el futur Pla Nacional de Foment i Protecció de la Tauromàquia" i que "seran aplicades en col·laboració amb la resta d'Administracions Públiques i dels sectors implicats".

Wert ja havia advertit a l'abril que tenia intenció de reactivar "en breu" la comissió que fins ara es trobava en mans del Ministeri de l'Interior i que ja havia passat a l'òrbita de Cultura com un gest cap al sector després de la prohibició d'aquest tipus d'espectacles a Catalunya.

El ministre ja ha afirmat en més d'una ocasió que considera que els toros són "un art" i la "fiesta" un "homenatge al toro brau, perquè si no existís la fiesta tampoc existiria la seva matèria prima, que és el toro". A més, va recordar que "la història del toreig està lligada a la d'Espanya".

Per aquest motiu Wert ja havia anunciat mesures per a la "posada en valor de la tauromàquia i de promoció cultural. El ministre vol que la Comissió no només defineixi quines ajudes ha de rebre la "fiesta" i com se la pot protegir, sinó també que acompanyi els passos que es faran perquè la UNESCO la reconegui com a bé immaterial de la humanitat.

El Congrés dels Diputats té sobre la taula 600.000 signatures recollides per les entitats de suport a la "fiesta" demanant que es declarin els toros com a bé d'interès cultural. Les signatures avalen la Iniciativa Legislativa Popular que obligarà el Congrés a pronunciar-se sobre aquesta qüestió.

A partir d'aquest moment, els integrants de la comissió disposen d'un termini no superior a sis mesos per presentar un informe al Ministeri amb les seves recomanacions per promocionar i defensar la "fiesta".

Segons el Ministeri, entre les mesures del futur Pla Nacional està previst que hi hagi l'actualització de la normativa bàsica reguladora dels espectacles taurins, l'estudi de l'extensió de les ajudes d'acció i promoció cultural a les associacions sense ànim de lucre relacionades amb el món del toro, i el disseny de campanyes que posin de manifest els valors culturals, socioeconòmics i mediambientals de la tauromàquia en el seu conjunt.

stats