Educació
Societat 14/02/2012

Wert vol reformar les beques universitàries per vincular-les al rendiment acadèmic en lloc del nivell econòmic

Diu que han de ser "més exigents" i "més sensibles a l'excel·lència"

Acn
2 min

MadridEl ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha anunciat aquest dimarts la seva voluntat de revisar els criteris d'atorgament i manteniment de beques universitàries per vincular-les al rendiment dels alumnes, més que no pas al seu nivell socioeconòmic.

El ministre ha deixat clar que la seva intenció és mantenir els recursos que fins ara es destinen a beques, però ha apostat per un sistema que sigui "més exigent" i "més sensible a l'excel·lència". Fins ara, ha dit, per obtenir una beca "és exactament igual obtenir un excel·lent que un cinc" i "com que no s'exigeix l'obtenció de tots els crèdits becaris que suspenen mantenen la beca per tornar-se a matricular a l'assignatura suspesa".

Wert ha fet aquestes manifestacions en el transcurs d'una conferència informativa on han assistit els ministres d'Ocupació, Fátima Báñez, i de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón.

El ministre d'Educació ha recordat que fins ara les beques han estat una assignació "no competitiva" en què els alumnes hi tenen dret "a partir d'un determinat nivell socio-econòmic" sense "pràcticament" cap altra condició per rebre-les i mantenir-les.

El sistema actual estableix que el becari ha d'aprovar el 80% dels crèdits universitaris en les carreres considerades normals i el 60% a les que són considerades més difícils com enginyeries o arquitectures. Per accedir a una beca des de l'Educació Secundària n'hi ha prou amb que la qualificació mitjana sigui de 5.

Segons el ministre tot això ha de ser objecte de revisió, tan pel que fa a l'accés a les beques com al manteniment de la prestació. "No vull prejutjar ni definir quin serà el tipus de modificació que s'introduirà, perquè és un tema que està en estudi i que requereix una reflexió profunda", ha dit, però "sense disminuir en absolut els recursos dedicats a les beques hem d'introduir-hi l'ingredient del rendiment", perquè "és de justícia social".

El ministre ha recordat que "la beca més important" que reben els alumnes universitaris és la generalitzada que fa que només hagin de cobrir el 15% del que costa realment l'ensenyament que reben.

Segons Wert, la modificació en el sistema de beques s'haurà d'introduir "sense precipitació ni canvis radicals abans de fer una reflexió profunda". "Crec que Espanya s'ha de plantejar com aconseguir un sistema universitari d'excel·lència", ha conclòs.

stats