Societat 10/10/2011

Administració i Endesa fan equilibris per no tallar la llum als equipaments públics tot i les factures pendents

Endesa diu que proliferen els pactes amb administracions municipals i amb la Generalitat per assegurar el subministrament tot i la morositat creixent per la crisi

Ara
1 min

BarcelonaLes administracions públiques catalanes acumulen factures de la llum endarrerides damunt la taula, els impagaments augmenten i obliguen a renegociar amb les companyies condicions per evitar el tall en el subministrament.

Fonts d'Endesa han confirmat que en els darrers mesos s'han multiplicat els pactes que van més enllà del que marca la llei per tal de mantenir el subministrament elèctric normal en molts equipaments públics, tant municipals com d'altres administracions comarcals i la mateixa Generalitat.

Els impagaments han comportat talls de llum puntuals en alguns municipis en els darrers mesos, tot i que no han afectat serveis bàsics, que estan protegits per llei.

Serveis bàsics intocables

Segons la legislació espanyola, en cap cas es pot tallar la llum (per molts deutes que s'acumulin) en l'enllumenat públic i semàfors, els equipaments per garantir aigua de boca, dependències de cossos policials i edificis penitenciaris, la xarxa de transport públic, els equipaments sanitaris i els serveis funeraris.

En els casos d'impagament en algun d'aquests serveis, si s'ha de recórrer a un tall puntual s'opta per atacar altres pòlisses, tot i que Endesa assegura que es busquen "fórmules imaginatives" per evitar arribar a aquest punt.

El president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, ha reconegut en declaracions a RAC1 que l'escanyament que pateixen els ajuntaments els porta a no poder pagar ni les factures dels serveis.

Tot i així, ha llançat un missatge de confiança i ha dit que, malgrat que sigui tard, la companyia elèctrica sap que tots ells "acabaran pagant".

stats