SOCIETAT
Societat 25/05/2012

Un adolescent inventa un mètode per detectar el càncer de pàncrees en la fase inicial

Jack Andraka, un nord-americà de 15 anys, ha creat una nova forma per diagnosticar la malaltia que té un 90% més de precisió que les utilitzades fins ara i que, a més, és 28 vegades més barata

Efe
1 min
La reacció de Jack Andraka en el moment de guanyar el premi / Jack Andraka

WashingtonUn adolescent nord-americà de 15 anys, Jack Andraka, ha inventat una nova forma, simple i barata, per detectar el càncer de pàncrees incipient, segons ha informat avui la cadena CNN. El descobriment li ha permès aconseguir el primer premi de la fira de ciència i enginyeria més important del món, la Intel International Science and Engineering Fair.

Andraka, de l'estat de Maryland, va ser guardonat amb un prem de 75.000 dòlars per crear aquest mètode de detecció cancerígena "mitjançant mostres de sang i anàlisis d'orina". La prova ha demostrat tenir un 90% més de precisió que les utilitzades fins ara. A més, és 28 vegades més barata i mil vegades més sensible que les proves actuals per a aquest tipus de càncer.

"Estic treballant amb la Universitat Johns Hopkins per millorar la patent i, a més, estic començant a oferir el producte a diverses empreses", ha afirmat el jove inventor. Andraka explica que detectar el càncer de pàncrees en la fase inicial augmenta les possibilitats de curació a gairebé un 100%. A més, els avantatges del seu mètode és que no és invasiu per a l'organisme.

El de pàncrees és la quarta causa més comuna de morts relacionades amb el càncer a tot el món. Els factors de risc inclouen el tabaquisme, la obesitat, el consum elevat de carn vermella i de sucre i una dieta baixa en fibra.

stats