Societat 28/08/2017

"Els adolescents no haurien de fer esport sense una prova de la salut del seu cor"

Investigadors de l'Hospital Josep Trueta demanen que l'electrocardiograma sigui obligatori per a tots els joves i persones que fan esport

Marta Valls Ribas
2 min
La cursa d'El Corte Inglés del 2017

BarcelonaDe la mateixa manera que les vacunes es posen a tots els joves de manera sistemàtica, l’equip de l’Hospital Josep Trueta de Girona, liderat pel cardiòleg Ramon Brugada, ha demostrat que també és necessari realitzar un electrocardiograma a tothom qui practica esport, que en el cas dels joves són pràcticament tots. L’estudi, presentat avui en el marc del Congrés Europeu de Cardiologia de Barcelona, ha detectat que un de cada 200 joves de 15 anys presenten una alteració al cor que pot derivar amb una patologia greu o una mort sobtada en un futur. Per això, una prova "barata i efectiva", segons els investigadors, pot evitar-ho.

"Les dades ens demostren que l’electrocardiograma val la pena per descartar malalties o activar tot el procés mèdic i tractament en cas que sigui necessari. Les conclusions de la investigació demostren que la prova hauria de ser obligatòria i incorporar-se de manera rutinària al seguiment mèdic dels adolescents", assegura Ramon Brugada, cap de la investigació. A més, encara que la prevalença d’alteracions és baixa, sovint aquestes són de caràcter hereditari o familiar. Així, la seva detecció en un jove de la família pot activar, també, el control de la salut del cor en la resta de parents directes.

A dia d’avui, però, només es fa un electrocardiograma de forma sistemàtica als esportistes federats. Per això, els experts estan amoïnats pels joves que, en la gran majoria, fan esport sense estar federats ni sense seguir cap control. I afegeix Brugada que el 80% de les morts sobtades són degudes a un infart i, en un 20% dels casos, es deuen a causes genètiques i els pateixen persones joves.

Per fer l'estudi, s'han analitzat els resultats de les proves a més de 1.200 estudiants de 4t d'ESO del Pla de l'Estany durant 5 anys. D'aquests, deu joves presentaven alteracions en el ritme cardíac.

Bogeria pel 'running'

Brugada afegeix que la prova de l’electrocardiograma, que permet determinar la salut del cor i les possibles alteracions, s’hauria d’estendre també en les revisions mèdiques, especialment en els últims anys que s’ha estès la moda del ‘running’ o les curses de fons. "Hem de ser conscients que molts no estem preparats per l’esport intens. La bogeria per aquest tipus d’esport ens preocupa especialment, als cardiòlegs", ha destacat.

"Un home de 40 anys que en fa 20 que no es mou del sofà i un bon dia li agafi per pujar tres muntanyes a la setmana sense cap seguiment mèdic és perillós", ha afegit el metge. Per això, també demana que cadascú ha de ser conscient de la seva capacitat i passar un control mèdic abans de fer esport: "De la mateixa manera que es gasta els diners en un bon equip, hauria de ser conscient que li cal una valoració cardiològica mínima”, valora Brugada. En aquesta “dèria pel running”, com l’anomena el cardiòleg, també se’n poden ressentir altres parts del cos, com les articulacions. “D’aquí uns anys tindrem una quantitat brutal de persones amb problemes a les articulacions”, afirma.

stats