POLÍTIQUES SOCIALS
Societat 04/05/2012

Els afectats per desnonaments tindran prioritat per cobrar el PIRMI

Les persones sense cap ingrés a la família o que estiguin en procés de desnonament tindran prioritat per accedir a cobrar el PIRMI. Segons les entitats socials, podria implicar que els altres no hi accedissin.

Auri Garcia Morera
2 min
REIVINDICACIÓ 
 Les entitats socials defensen que els receptors del PIRMI ho són perquè ho necessiten i que se'ls ha de garantir que puguin cobrar la prestació.

BARCELONA.El Govern prepara una modificació de la renda mínima d'inserció, l'antic PIRMI, que farà que les persones afectades per circumstàncies més greus tinguin prioritat en l'accés a aquest ajut, segons van confirmar ahir a l'ARA fonts del departament d'Empresa i Ocupació. La iniciativa es va plantejar al març dins dels grups de treball contra la pobresa que impulsa el departament de Benestar Social i Família i, segons diversos assistents a les reunions, els criteris i la seva ponderació ja fa setmanes que estan definits i es podrien començar a aplicar aviat.

Els criteris que ara tindran més pes en la valoració seran els relacionats amb els ingressos, com ara la falta total d'ingressos de la unitat familiar o l'acumulació de deutes. El segon àmbit amb més pes serà el de l'habitatge, en què es consideraran urgents els casos de les persones en procés de desnonament o que viuen al carrer. Per acabar, i amb un pes menor que els anteriors, es tindran en compte circumstàncies personals i familiars com, per exemple, tenir fills menors d'edat a càrrec o ser víctima de violència de gènere.

Recel de les entitats socials

El Govern considera que la situació econòmica fa necessari donar prioritat als casos més urgents per assegurar que comencen a cobrar l'ajut com més aviat millor i destaca que la mesura s'ha definit conjuntament amb les entitats socials. Tot i que coincideixen amb el principi general de prioritzar els casos urgents i han participat en la definició dels criteris, les entitats no avalen el funcionament general del PIRMI i mostren recels sobre aquests nous canvis. Avisen que, si alguns casos passen per davant, els altres que també compleixen els requisits podrien no arribar a accedir mai a la prestació, tenint en compte que actualment l'espera ja és important.

Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) va lliurar ahir al Govern i als grups parlamentaris un document de reflexions i propostes sobre el PIRMI que demana una reformulació global de la prestació.

Entre altres mesures, posa com a prioritat que es reconegui el dret subjectiu a rebre-la, d'acord amb el que estableix l'Estatut. La Taula d'Entitats del Tercer Sector coincideix a denunciar que, amb la crisi, el PIRMI s'ha convertit en un dret no-subjectiu. El Govern l'ha lligat a una partida tancada dels pressupostos, que per a aquest 2012 és de 100 milions d'euros, 70 menys que els destinats l'any passat.

Considerant que hi ha gairebé 25.000 receptors que cobren una mitjana d'uns 450 euros al mes i que per tant la despesa mensual supera els 11 milions, el pressupost de 100 milions d'euros s'esgotaria abans d'arribar a l'octubre. L'altre càlcul de les entitats és que, amb els 100 milions pressupostats, només es podrien atendre 18.000 casos durant tot l'any.

El departament d'Empresa i Ocupació evita especular sobre aquestes hipòtesis i recorda que l'any passat es va acabar ampliant la partida dels 130 milions inicials als 170 milions. Però no garanteix que aquesta vegada es pugui fer perquè els pressupostos generals del govern espanyol ho han posat en perill. Les entitats socials fa mesos que estan preocupades per la possibilitat que aquest any no hi hagi ampliació del pressupost, i demanen polítiques de creixement per incrementar els ingressos de manera que es pugui invertir més en polítiques socials.

stats