SOCIETAT
Societat 16/12/2011

Els afectats per la hipoteca salven del desnonament sense saber-ho un denunciat per estafa

L'home defensa la seva innocència i lamenta que la policia airegi que el va detenir mentre la PAH es desentén ara del seu cas

Acn
3 min
L'home a casa seva / ACN

BarcelonaSemblava una protesta entre tantes, la que vaN protagonitzar una trentena de veïns i va evitar dilluns el desnonament d'un home solter de 47 anys a l'Hospitalet. Però aquest cop, el mosso que li havia de comunicar l'ajornament va quedar parat en veure l'home: el coneixia. No es mereixia que el defensessin, li va etzibar, tot provocant la indignació dels protestants.

Més tard van saber, però, que l'individu havia estat detingut per cobrar talonaris falsos. Ara està pendent de judici per estafa, admet. Recorda que no està condemnat, defensa la seva innocència i lamenta que la policia airegi velles detencions. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca a l'Hospitalet ha decidit desentendre's del seu cas. Una trentena de veïns, indignats i membres de la PAH van protestar dilluns al matí a les portes dels baixos que habita César A. al barri de Florida de l'Hospitalet. Van acudir convocats per l'home, que assegura que viu en aquest local habilitat com a habitatge des de l'octubre del 2004.

Llavors va pagar al comptat els 14 milions de les antigues pessetes que li va costar, però el 2007 va rebre prestats 50.000 euros de la CAM que tenia una garantia hipotecària. Assegura que va demanar el préstec per pagar una residència de dia i, més tard, el geriàtric on va ingressar la seva àvia, a Sitges.

César, que assegura que va estudiar magisteri però mai va exercir i havia fet diverses feines de vigilant, es va quedar a l'atur. Un document de l'Ajuntament de l'Hospitalet testifica que actualment cobra una renda mínima d'inserció de poc més de 400 euros. Per això, diu, va haver de deixar de pagar les mensualitats de 300 euros de la hipoteca, i ara l'entitat bancària el pot desnonar.

Arrel d'aquesta història la PAH de l'Hospitalet, una de les primeres plataformes d'aquest tipus que van sorgir a l'àrea metropolitana i que ja ha aturat diversos desnonaments, va decidir socórrer César. I va aconseguir que dilluns els secretaris judicials desistissin i no acudissin a l'indret per desnonar-lo.

Gir del cas durant la protesta

Enlloc d'ells van aparèixer uns mossos de paisà que van informar als protestants que el desnonament quedava ajornat. La sorpresa arribà quan van accedir a l'immoble per comunicar la nova a l'afectat i el van veure. Coneixien la casa perquè la policia la va registrar fa pocs mesos, l'estiu passat. I també el subjecte, que, segons ell mateix concedeix, va passar una nit detingut a la comissaria de la ciutat.

L'agost passat els Mossos el van detenir perquè, segons admet el propi César, va cobrar més de 10.000 euros mitjançant quatre talons bancaris que van resultar falsos i que estaven signats per ell mateix. Els agents van regirar la casa a la recerca de la màquina que va fer els talons. Ara César està pendent de que se'l jutgi per estafa, concedeix el propi denunciat.

La PAH de la ciutat revisarà millor els casos que defensa

Sorpresos per aquest gir, els membres de la PAH hospitalenca han decidit deixar de defensar César. Així li ho va comunicar una membre de la PAH després d'una tensa reunió aquest dijous al vespre. Un altre membre, Alejandro Roldán, ha declarat a l'ACN que revisaran els seus mecanismes de control dels casos dels quals s'ocupen per evitar que es repeteixin situacions com aquesta. "Nosaltres ajudem treballadors, no ganduls ", va declarar.

César recorda que encara no ha estat condemnat

César, per la seva banda, recorda que encara no ha estat condemnat i defensa la seva innocència assegurant que l'estafat és ell. Segons la seva versió, un amic anomenat Pere i un company seu anomenat Víctor es van aprofitar de la seva situació desesperada per oferir-li una feina el juliol passat: podria fer d'administratiu si superava una prova, que consistia en cobrar els xecs. Ell ho va fer i els va entregar els diners, però els dos homes van desaparèixer, narra.

També lamenta que els policies hagin airejat aquest antecedent seu tot i que no està condemnat, per ara, i recorda que aquest procés judicial no té res a veure amb l'altre que ha menat a la seva ordre de desnonament. I acusa les forces de seguretat d'aprofitar el seu antecedent per alienar-lo de la PAH.

stats