INCENDIS
Societat 11/08/2012

Els afectats pel foc de l'Empordà reben atenció psicològica

Elisabet Escriche
2 min
L'incendi de l'Alt Empordà va afectar 13.000 hectàrees.

GIRONALes víctimes afectades per l'incendi de l'Alt Empordà van començar a rebre ahir atenció psicològica de la Unitat de Trauma, Crisis i Conflictes de Barcelona (UTCCB), entitat impulsada, entre d'altres, per la Universitat Autònoma de Barcelona i el Col·legi de Psicòlegs. Els objectius són facilitar la recuperació mental dels afectats i detectar aquelles persones que tenen un alt risc de no tirar endavant de manera espontània.

El programa d'ajuda, pioner a l'Estat, inclou reunions amb veïns de Biure, Boadella d'Empordà, Llers, Agullana i Capmany, representants municipals d'aquestes cinc poblacions i treballadors dels CAP perquè puguin detectar en els seus pacients símptomes que amaguin alguna seqüela. Tres tècnics de la UTCCB s'encarreguen de dur a terme aquestes xerrades que s'allargaran fins dilluns. "Durant les reunions fem omplir un qüestionari que permeti detectar les persones que tindran problemes a l'hora de millorar el seu estat psicològic", va explicar la directora de la unitat, Ingeborg Porcar.

Còctel d'emocions

Un dels alcaldes que ja han participat en aquestes sessions és el de Boadella d'Empordà i les Escaules, Frederic Minoris, que va valorar molt positivament l'experiència en què va poder evocar tot el còctel d'emocions viscudes durant aquests dies. "Hi ha des d'impotència, fins a ràbia per no poder fer més. Tot plegat és difícil de canalitzar", explicava ahir.

Els principals símptomes que es pateixen després de viure una situació traumàtica com la del foc són un excés d'alerta, una revisió constant de les experiències viscudes i el fet d'evitar parlar-ne. Per superar-los s'ha d'intentar no mirar de manera repetida les imatges dels mitjans, potenciar la comunicació emocional dels membres de la família, reprendre tan aviat com sigui possible la rutina diària i donar suport a la població més vulnerable.

stats