SANITAT
Societat 16/09/2012

Els imports ajornats del copagament estatal es començaran a cobrar a partir de l'1 d'octubre

Inicialment, estava previst que aquesta mesura s'iniciés aquest dilluns 17 de setembre

Acn
2 min
Als farmacèutics també els preocupa que l'entrada en vigor del nou copagament i l'euro per recepta pugui fer baixar el consum final de medicaments.

BarcelonaSalut ha confirmat que a partir de l'1 d'octubre aquelles persones que vagin a la farmàcia i tinguin imports ajornats del nou copagament estatal hauran de començar a abonar-los. Inicialment, estava previst que aquesta mesura s'iniciés aquest dilluns 17 de setembre només per als assegurats actius. Finalment, s'ha decidit ajornar-ho fins a l'1 d'octubre per fer-ho coincidir amb l'inici de l'aplicació del nou copagament als pensionistes. Aquest nou sistema es va posar en marxa l'1 de juliol però a Catalunya es va optar per un model transitori perquè no es podien garantir els topalls màxims. Així, els ciutadans no van notar cap canvi i la part que haurien d'haver abonat no es va aplicar llavors.

A partir doncs de l'1 d'octubre el farmacèutic informarà al client de la quantitat que té pendent del juliol i l'haurà d'abonar. Segons ha confirmat aquest diumenge el conseller de Salut, Boi Ruiz, en una entrevista a Catalunya Informació la quantitat que hauran d'abonar els catalans corresponents a juliol i agost "serà menys d'un milió d'euros". "Però si no s'hagués adoptat aquest sistema transitori, els catalans deurien més de tres milions d'euros", ha puntualitzat Ruiz.

El reial decret estatal que va entrar en vigor l'1 de juliol va establir que els pensionistes passin a aportar part del cost dels medicaments i que els actius augmentin la seva aportació segons el nivell de renda. Així, les rendes inferiors a 18.000 euros l'any continuaran aportant el 40% en el cas dels actius però els pensionistes amb aquest mateix nivell passaran a pagar un 10% amb un màxim de 8 euros al mes. Les rendes d'entre 18.000 i 100.000 euros abonaran el 50% en el cas dels actius i el 10% en els pensionistes, aquests últims amb un màxim de 18 euros al mes. Per a les rendes de més de 100.000 euros, les aportacions seran d'un 60% tant per a actius com per a pensionistes, tot i que en el cas d'aquests últims amb un topall de 60 euros al mes.

L'1 de juliol no es podien garantir aquests topalls i per això Salut va decidir implantar un sistema transitori mitjançant el qual els pagaments s'ajornaven i mentrestant el ciutadà l'únic canvi que notava era que li entregaven un paper on li indicaven que posteriorment hauria de pagar la part que no s'abonava ara. A partir de l'1 d'octubre aquestes persones quan vagin a la farmàcia sabran quina és aquesta quantitat i hauran de pagar-la. Però no hauran de tornar tots els imports des del juliol fins al setembre, sinó que es farà progressivament i en un primer moment només hauran d'aportar la part corresponent al juliol. El Departament de Salut preveu que la situació es normalitzi en uns dos o tres mesos i ja s'hagin abonat tots els imports.

stats