Societat 08/02/2012

L'espècie més longeva del planeta viu a Formentera

Un equip d'investigadors troba un clon de 100.00 anys de l'alga de vidriers, 'Posidonia oceanica', una espècie marina endèmica del Mediterrani

Ara
2 min
Alguns exemplars d'algues de vidriers tenen més de 200.000 anys d'edat

BarcelonaUn equip de recerca del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha descobert a Formentera un clon de 100.000 anys d'edat de l'alga de vidriers ('Posidonia oceanica'), una espècie marina endèmica del Mediterrani. De fet, l'alga de vidriers, que es troba en perill d'extinció, és l'organisme viu més longeu de la biosfera i algunes de les seves extensions podrien tenir més de 200.000 anys d'antiguitat. Els resultats de l'estudi s'han publicat a la revista científica 'PLoS One'.

La 'Posidonia' té un creixement clonal, que es basa en la divisió constant dels rizomes que, en connectar-se, generen noves plantes. Els científics han descobert ara que els rizomes ocupen lentament l'espai fins a estendre's diversos quilòmetres i generar milions de plantes a partir d'un mateix clon.

El científic Carlos Duarte, professor de la Universitat Western Australia i un dels investigadors de l'estudi, explica en declaracions al diari 'The Telegraph' que les algues s'han mantingut vives durant tants anys per la capacitat de reproducció asexual que tenen, que els permet general clons d'elles mateixes: "produeixen noves ramificacions contínuament", subratlla Duarte, i afegeix: "també tenen l'habilitat de conservar els nutrients a les branques", fet que els permet seguir creixent.

Els investigadors han agafat mostres a una cinquantena de praderes d'algues de vidriers del fons del Mediterrani, entre Xipre i Almeria. Els organismes situats al fons de Formentera es van crear fa més de 100.000 anys.

Tot i la capacitat d'aquest organisme per sobreviure en condicions extremes, els científics alerten de la disminució progressiva de les espècies marines, una conseqüència directa del canvi climàtic.

"Si el canvi climàtic continua, les perspectives de futur per a aquesta espècie seran molt dolentes", adverteix Duarte a 'The Telegraph'.

stats