Societat 19/08/2011

Mor en un accident un membre dels "Tres de Gràcia", el cas dels detinguts per terrorisme finalment arxivat

Josep Mayoral, de 27 anys, anava amb moto quan el va envestir una furgoneta. La Guàrdia Urbana va detenir el conductor per un possible homicidi imprudent

M.o.
1 min

BarcelonaJosep Mayoral, un membre dels "Tres de Gràcia", els tres membres de l’Assemblea de Joves de Gràcia que el 2002 van ser acusats de terrorisme per la fiscalia de l'Audiència Nacional en un cas molt polèmic que finalment va ser arxivat.

El noi, de 27 anys, anava amb moto pel carrer Pàdua dijous al migdia i una furgoneta el va envestir a l'altura de l'avinguda República Argentina. La Guàrdia Urbana va detenir el conductor de la furgoneta, de 38 anys, per un possible cas d'homicidi imprudent, segons informa la policia.

Quatre anys de mobilitzacions pel cas de les detencions

Mayoral, molt vinculat a les entitats organitzadores de les Festes Alternatives de Gràcia –l'Assemblea de Joves organitzat els actes de la plaça del Raspall–, va ser detingut l'any 2002 juntament amb dos companys. A tots tres els va denunciar un noi menor d'edat detingut per la policia que, en les seves declaracions, va implicar-los en la pertinença d'un grup que cremava caixers automàtics.

La defensa dels "Tres de Gràcia" sempre va mantenir que el menor havia donat aquests noms pressionat per la Policia Nacional espanyola. Finalment, l'abril del 2006, quatre anys després de la detenció, el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno va arxivar el cas per falta de proves. Quedaven enrere quatre anys de mobilitzacions populars a Gràcia contra l'acusació que pesava sobre els nois, anomenats els "Tres de Gràcia".

En senyal de dol per la mort de Mayoral, molt vinculat a la vida social del barri, l'organització de les festes alternatives a la plaça del Raspall i el carrer Sant Pere Màrtir va suspendre ahir la programació.

stats