CORRUPCIÓ
Societat 23/07/2012

On amaga els diners Fèlix Millet?

Tres anys després de l'escorcoll del Palau de la Música, només una de les causes obertes està llesta per a judici. La investigació principal continua oberta, a la recerca del destí de 18 milions d'euros.

Laura Díaz-roig
3 min
EL PRINCIPI DEL MALSON  Ara fa tres anys els Mossos van irrompre al Palau de la Música i es van emportar caixes amb documentació. Va ser l'inici del cas Millet.

BARCELONA.El 23 de juliol del 2009 la societat catalana contemplava estupefacta com els Mossos d'Esquadra registraven el Palau de la Música, una de les institucions més emblemàtiques del país. Tres anys després, tot continua pràcticament igual: encara no s'ha celebrat cap dels judicis, només s'ha acabat una de les investigacions i el jutge encara busca el destí de 18 milions d'euros desviats. La instrucció ha revelat un desfalc de 35 milions d'euros, com a mínim, a càrrec dels dos principals imputats, l'expresident del Palau, Fèlix Millet, i la seva mà dreta, Jordi Montull, i ha esquitxat el PSC -amb la imputació de l'excúpula d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona- i CDC -encara s'ha de veure si el presumpte finançament irregular de la formació comportarà més imputacions.

Un registre tres anys tardEl jutge va escorcollar les cases de Millet i Montull fa dues setmanes

Els anys d'investigació no han pogut aclarir el destí del gros dels diners desviats del Palau -uns 18 milions d'euros pagats amb xecs al portador-. És per això que el jutge que ara investiga el cas, Josep Maria Pijuan, va decidir fa dues setmanes escorcollar els domicilis de Millet i Montull -a l'Ametlla del Vallès i Teià-. Fins ara, cap dels jutges instructors -n'han estat tres: Pijuan, Juli Solaz i el que va actuar com a jutge substitut, Miguel Ángel Tabarés- havia escorcollat mai els domicilis dels imputats, per la qual cosa trobar diners o documents incriminatoris era difícil d'esperar. Finalment, però, la policia judicial va trobar milers d'euros en efectiu, alguns documents, i diverses obres d'art que van ser embargades per fer front a la fiança que es va imposar als imputats.

40 milions de fiançaEls dos ex alts càrrecs del Palau no han dipositat tots els diners

Millet i Montull no han fet efectiva la totalitat de la fiança per responsabilitat civil, xifrada pel jutge en 40 milions. De fet, l'expresident del Palau ha entregat 4,2 milions en efectiu i béns per un valor de 12,5 milions, mentre que la seva mà dreta va lliurar 809.000 euros en efectiu i va consignar béns per uns 2,4 milions. Tot i que havien assegurat no tenir res més de valor, les 40 obres d'art trobades al domicili de Millet -propietat de la seva dona- ho qüestionen.

13 dies a presóEl projecte de l'hotel és l'única causa que els ha portat a presó

Malgrat la confessió pública de Millet i Montull que, en una carta, van reconèixer haver robat milions d'euros de la institució musical, aquesta causa no els va portar mai a presó preventiva. Durant aquests tres anys, els dos acusats només han estat en presó provisional 13 dies -el juliol de l'any 2010-. Curiosament, no va ser pel desviament dels diners del Palau, sinó per les irregularitats en el projecte de l'hotel: la jutge va considerar que podien influenciar alguns testimonis que encara no havien anat a declarar.

Primer judiciEncara no hi ha data, però serà l'any que ve

El cas de l'hotel del Palau -instruït per una altra jutge, la titular del jutjat d'instrucció número 10 de Barcelona, Miriam de Rosa- és l'única investigació que s'ha tancat. Encara no hi ha data de judici, però, un cop presentats els escrits d'acusació, només queda fixar-la per a l'any que ve.

De moment, només el projecte de l'hotel ha suposat la imputació de càrrecs públics: l'excúpula d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona -l'extinent d'alcalde Ramon Garcia Bragado i l'exgerent d'Urbanisme Ramon Massaguer- s'asseurà al banc dels acusats. Per aquest cas, el fiscal demana per a Millet i Montull deu anys i dos mesos de presó -per delictes continuats de tràfic d'influències, apropiació indeguda, falsedat documental i prevaricació- que se sumaran a la pena que se sol·liciti pel desviament de fons del Palau -seran judicis separats.

Investigació lentaLa investigació de la causa principal encara no ha finalitzat

La causa principal del cas Palau, el desviament d'uns 35 milions d'euros de fons de la institució, encara no s'ha tancat. La investigació va treure a la llum fets esperpèntics com la boda de la filla de Millet pagada amb diners del Palau i les obres a les cases dels dos imputats també sufragades per la institució cultural, però va semblar aturada durant un temps. L'últim informe d'Hisenda, entregat a mitjans de juny, era una de les últimes diligències demanades pel jutge, i semblava que la investigació -que ha rebut fortes crítiques per la lentitud- arribava a la recta final. Després d'un temps sense gaires moviments, durant les últimes setmanes el jutge Pijuan l'ha reactivat.

L'escorcoll als domicilis de Millet i Montull i el fet que el jutge hagi decidit unir el presumpte finançament irregular de CDC a la causa principal -el primer jutge, Solaz, havia obert una peça separada per investigar la formació política- fa pensar que es podria allargar més. En la interlocutòria en què interposa la fiança a CDC, el jutge només menciona, de moment, els extresorers de CDC Carles Torrent -mort el 2005- i Daniel Osàcar -que està imputat- però és improbable que actuessin sols, per la qual cosa no es podrien descartar noves imputacions de persones de l'entorn de CDC.

stats