Societat 31/05/2015

La llei antitabac arriba a la Xina, que torna a intentar prohibir fumar en llocs públics a Pequín

La població de la capital xinesa rep amb escepticisme la nova norma, que va ser inútil el 2011. La iniciativa és aplaudida per l'OMS el Dia Mundial Sense Tabac

Efe
4 min
Un ciutadà xinès fumant a la porta d'un local públic / REUTERS

PequínLa llei antitabac que pretén evitar que es fumi en llocs públics tancats i en alguns espais a l'aire lliure arriba a Pequín, la capital de la Xina, demà, 1 de juny, dia en què entra en vigor la norma. Però no és la primera vegada que les autoritats xineses ho intenten. L'any 2011, per exemple, ja es va anunciar una mesura molt semblant que va fracassar.

La població, per tant, rep amb escepticisme la nova norma perquè ha vist com anteriors lleis similars han estat pràcticament ignorades pels fumadors. En canvi, la iniciativa està rebent el suport explícit d'organitzacions internacionals, com l'OMS. "La nova llei antitabac de Pequín és un gran pas endavant per a la salut dels residents, ja que protegirà més de 20 milions de fumadors passius dels perills de l'exposició als tòxics del fum", assegura el representant de l'OMS a la Xina, Bernhard Schwartländer.

El gegant asiàtic té més de 300 milions de fumadors i dades oficials estimen que l'exposició al fum mata més de 100.000 persones anualment. L'OMS aplaudeix la iniciativa governamental i ha llançat aquest cap de setmana una campanya de suport a una de les xarxes de metro més concorregudes de la capital, on diàriament viatgen 1,6 milions de persones. És una campanya que durarà dos mesos i que inclou cartells amb celebritats xineses a les parets de la línia 4 del metro que mostren el seu suport a les polítiques de control del tabac.

No obstant això, sorgeixen diverses veus crítiques entre la població que posen en dubte l'efectivitat d'aquesta nova mesura, després dels intents fallits anteriorment per allunyar la població dels cigarrets.

És el cas de Xie Kuangshi, redactor i fotògraf a la xarxa social xinesa QQ, que no creu que "els hàbits dels fumadors canviïn per la nova llei". És el mateix que pensa Cheng Jinming, gerent d'un bar de copes al llac Sichachai, una de les zones preferides dels residents per gaudir d'una vetllada amb música en directe i còctels. Al local que dirigeix, segons va explicar Cheng, la majoria dels clients fumen mentre beuen. "Els clients són la nostra font d'ingressos, no els prohibirem fumar perquè això es pot girar en contra nostra. Si no els deixem fumar aquí aniran a un altre bar on puguin fer-ho", anuncia.

L'estudiant Sarah Lee opta per donar una oportunitat als fumadors. "Crec que actualment la gent té mes consideració cap als altres, especialment les noves generacions, que han rebut una millor educació".

Una llista de països amb lleis antitabac que ja és força llarga

Avui és el Dia Mundial Sense Tabac i es fa balanç de la situació actual i dels països que en els darrers anys han implantat lleis antitabac.

Al marge dels Estats Units i d'una vintena de països europeus, l'Uruguai té des del març del 2006 una estricta legislació, modificada el 2014, que prohibeix la publicitat, la promoció i el patrocini de les tabaqueres, a més del consum de cigarrets en oficines, bars, restaurants i llocs tancats. De fet, és el primer país del món demandat per una tabaquera per les seves polítiques antitabac.

A l'Amèrica Llatina, després dels uruguaians, l'Argentina, Costa Rica i Veneçuela s'han sumat a aquesta croada.

L'Argentina va aprovar el 2011 una llei que estableix "ambients públics cent per cent lliures de fum" i aquest mateix any el govern de Caracas va prohibir fumar en espais públics tancats, amb elevades sancions econòmiques per als infractors. Costa Rica va aprovar el 2012 l'anomenada 'llei general de control del tabac' i els seus efectes nocius en la salut.

Rússia, el 2013, ha estat l'últim estat europeu d'aprovar una llei antitabac que restringeix fumar en llocs públics. Noruega va ser el primer: el 1988 va prohibir fumar en tots els llocs públics, excepte en hotels i restaurants, excepcions suprimides el 2004.

Irlanda va prohibir el 2004 fumar en llocs públics, excepte en presons, habitacions d'hotel, hospitals psiquiàtrics, residències d'avis i centres de detenció de policia.

A Itàlia només es pot fumar des del 2005 en bars i restaurants amb un espai aïllat de la resta del local, igual que a Suècia i Malta, amb àrees específicament assenyalades.

Espanya va aprovar la llei contra el tabac el 2006 i es va endurir el 2011. Des de llavors, no es pot fumar en espais públics tancats ni en recintes d'hospitals i parcs infantils.

Tampoc està permès fumar a Bèlgica, on s'han anat endurint les lleis fins a arribar a la del 2010, que prohibeix fumar en centres de treball i en locals que serveixin menjar.

El Regne Unit també va adoptar una mesura similar, com França, i la llei antitabac està en vigor des del 2007.

El mateix succeeix a Lituània, on només està permès fumar en clubs de fumadors de pur i pipa, o Finlàndia, que va restringir el consum de tabac en públic des del 2006.

Grècia va endurir el 2002 la legislació contra el consum de tabac i prohibir fumar en tots els llocs públics vuit anys després.

Portugal, Alemanya i Eslovènia van aprovar les seves restriccions contra el consum de tabac en llocs públics el 2008.

Des del 2012 està prohibit fumar en tots els espais públics a Bulgària i Ucraïna, país que preveu la creació de llocs específics per a fumadors, amb ventilació independent.

El petit regne de Bhutan, a l'extrem oriental de la serralada de l'Himàlaia, prohibeix la venda i consum de tabac en tot el territori des del 2004.

stats