TURISME
Societat 29/06/2012

Els apartaments turístics tenen tres mesos per regularitzar-se

Thaïs Gutiérrez
2 min
Una parella d'estrangers prenent el sol a la terrassa d'un apartament turístic.

BARCELONA.El Govern vol posar ordre en el sector dels apartaments turístics i fer aflorar la gran bossa d'habitatges irregulars que hi ha a Catalunya. La directora general de Turisme, Marian Muro, va anunciar ahir que tots els habitatges d'ús turístic que hi ha actualment tenen un termini de tres mesos per regularitzar-se. La mesura respon, segons va dir Muro, a la necessitat de "fer aflorar, registrar i conèixer una oferta molt important d'aquest tipus de serveis turístics, que actualment es desconeix completament", així com d'avaluar-los per garantir "un mínim de qualitat". El nombre d'apartaments turístics que hi ha a Catalunya és un misteri que cap govern ha sabut, o ha pogut, revelar. El 2004 la Generalitat va xifrar en 1.700.000 les places que s'oferien en els habitatges d'usos turístics, però el govern actual desconeix si aquesta xifra ha crescut o no. El subdirector general d'Ordenació Turística, Joan Abad, va afirmar que el Govern controla unes 400 pàgines web que gestionen 15.000 habitatges turístics a Barcelona, dels quals només 300 estan regularitzats. Pel que fa a la resta de Catalunya, la Generalitat no en té dades.

Sancions de 90.000 euros

Abad va explicar que els propietaris que mantinguin pisos d'ús turístic sense permisos al cap d'aquests tres mesos de regularització podran enfrontar-se a sancions de fins a 90.000 euros. Lluís Torrent, president de la Federació d'Apartaments Turístics, Federatur, va destacar que aquesta nova normativa acaba amb "la incongruència" que segons ell suposava la falta de regulació "en un sector que té l'oferta de places de llits més nombrosa de Catalunya".

La directora general de Turisme va explicar que un cop s'acabi la regularització de tots els apartaments turístics es durà a terme un procés de categorització -com la que tenen els hotels i les cases rurals- perquè "els usuaris tinguin més informació i garanties sobre la qualitat de l'apartament on aniran", va destacar Muro.

stats