Mini Crònica
Societat 16/02/2011

Un àpat contra la vellesa

2 min

La dona del Cèsar, a més de ser honrada, ha de semblar-ho. I l'alta gastronomia, a més de ser sumptuosa, ha de ser saludable. Carme Ruscalleda, apassionada defensora del producte de temporada, porta aquesta premissa més lluny: en col·laboració amb la Clínica Planas, ha dissenyat un menú de migdia antiaging, és a dir, concebut per endarrerir l'envelliment de l'organisme. El menú ja se serveix cada migdia al restaurant Moments de l'Hotel Mandarín Oriental, amb una recent estrella Michelin i dirigit pel fill de Ruscalleda, Raül Balam.

E ns aixecarem més joves de la taula, després d'haver fet l'àpat? Decididament no, però segons Ruscalleda sí que presenta una pauta alimentària que serveix per "envellir amb potència i joventut, alhora que ens ho passarem bé menjant". No hi ha cap miracle ni cap gran descobriment en el menú: "Es tracta de menjar com feien els nostres besavis, però amb una mentalitat de l'any 2011", explicita la cuinera amb cinc estrelles Michelin. I això passa per podar l'etern menú degustació, "que sempre es passa de la ratlla", i convertir-lo en un espartà dinar de dos plats amb predomini dels llegums, la verdura i la carn amb poca salsa. Fruites, verdures i peix tampoc poden faltar en la dieta antiaging.

A ixò no significa que aquesta anomenada gastronomia antiaging ens condemni a l'avorriment culinari. Aquesta setmana el menú del Moments passa per un aperitiu amb patates xips, olives i gelatina de vermut, una crema de carxofes amb carxofes fregides i escamarlans a la planxa i poltre dels Pirineus amb salvitxada i calçots. Alerta amb el poltre de les alçades: segons el doctor Manuel Sánchez, que ha dissenyat el menú en col·laboració amb la cuinera, "per l'herba que menja, té 15 vegades més omega-3 que la vaca". I el bròquil és l'aliment més benèfic a l'hora de prevenir el càncer de mama. Que no s'acabi el bròquil, doncs. Sánchez (a la foto amb Ruscalleda) opina que "menjar un bocí d'enciam i peix bullit no és antiaging , és envelliment precoç". La seva teoria és que, per simple memòria genètica, el nostre cos tolera molt millor els plats amb els ingredients de la cuina ancestral. I es pot menjar de tot amb mesura.

C al ser molt constant per notar resultats amb una dieta antiaging? "Tota la vida", riu Sánchez. Però una copa de vi en les dones i dues en els homes al dia són antiaging total, així com un bocinet de xocolata. Plaers a culleradetes, "perquè la gent trista i deprimida dura molt poc", afegeix. Però l'excés puntual no és disculpable, és que és necessari! "Cal donar petits estímuls negatius al cos perquè estigui entrenat i reaccioni. Ens fa mes forts", diu. És a dir, portar-nos bé però de tant en tant fotre-li canya al cos. D'això se'n diu hormesis, i Sánchez ho pràctica amb una bona favada. Esclar que tot l' antiaging se'n pot anar en orris quan veiem la factura i ens surten cabells blancs: 59 euros el menú del migdia.

stats