SANITAT
Societat 25/05/2012

Una aplicació avisarà el metge quan el pacient tingui risc de recaure

Lara Bonilla
2 min
La nova eina per als professionals de l'ICS permetrà prevenir els ingressos a l'hospital.

BARCELONA.Els malalts crònics han augmentat -a causa de l'envelliment de la població-, i de la gestió que se'n faci depèn, en bona mesura, la sostenibilitat dels sistemes sanitaris.

El departament de Salut de la Generalitat ja ha posat en marxa un pla de crònics per reduir els ingressos hospitalaris d'aquests pacients i ara posarà en marxa una nova eina que alertarà els metges i les infermeres quan un dels seus pacients tingui més possibilitats de recaure i, per tant, de ser ingressat a l'hospital. "Si identifiquem quins són aquests pacients, els podrem controlar, fer accions preventives i actuar abans que ingressin", va explicar ahir Jaume Benavent, director d'afers assistencials de l'ICS. Amb aquesta eina es pretenen reduir els ingressos hospitalaris entre un 5% i un 20% "i evitar molèsties als pacients, així com alliberar recursos". Els malalts crònics són els que més utilitzen els recursos sanitaris: un 76% dels pacients que ingressen dues o més vegades de manera urgent són crònics. I les malalties més freqüents són la insuficiència cardíaca i la malaltia pulmonar obstructiva crònica.

El professional rebrà un avís cada cop que un pacient entri en risc alt o molt alt d'ingrés. Això ho farà creuant les dades d'ús hospitalari de cada usuari amb la classificació de la població segons els grups de risc clínic, que divideix els pacients en nou categories segons siguin malalts aguts, crònics menors, crònics significatius o malalts oncològics, entre d'altres. L'eina la tindran tots els professionals d'atenció primària durant les pròximes setmanes.

Fòrum de gestió sanitària

Aquesta nova aplicació s'ha presentat coincidint amb el MIHealth Forum, el primer congrés sobre innovació i gestió sanitària que fins avui se celebra a Barcelona i on un miler d'experts de tot el món intercanviaran experiències d'èxit.

Segons el conseller de Salut, Boi Ruiz, era "molt necessari" generar un espai de debat per conèixer què fan els altres, i n'explica el motiu: "Això ens donarà més força al conjunt".

stats