SOCIETAT
Societat 02/06/2012

Intervingudes centenars d'armes de guerra en una operació policial amb 10 detinguts

S'han practicat detencions a Bilbao, Lleida, Ciudad Real, València i Castelló. A l'arrestat de Lleida se li han intervingut 259 granades, deu d'elles llestes per explosionar

Efe
2 min
Part del material confiscat per la Policia

BarcelonaLa Policia ha intervingut centenars de granades, fusells, metralladores, bombes d'aviació, obusos, armes curtes i peces d'arqueologia en una operació en la qual han estat detingudes deu persones dedicades a la compravenda de material militar de la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial. Algunes de les peces estaven en perfectes condicions de funcionament i llistes per explosionar, segons la Policia. Per això, s'ha practicat aquesta operació, ja que la llei prohibeix la tinença o dipòsit d'aquest tipus de material sempre que estigui en funcionament. En cas de col·leccionisme, és obligatori sol·licitar una autorització i presentar la peça a la direcció general d'Armament i Material del Ministeri de Defensa perquè la inutilitzi i ho certifiqui documentalment.

En total, en l'operació s'han efectuat dotze escorcolls –a Catalunya, País Basc, València i Castella-la Manxa– i les detencions s'han practicat a Bilbao, Lleida i Ciudad Real (un detingut en cada lloc), València (cinc) i a Castelló (dos). L'operació es va iniciar arran d'una investigació sobre l'espoliació arqueològica i el contraban de béns culturals. S'han intervingut també més de 60 peces de diferents èpoques, entre elles un rellotge de sol, més de 300 monedes romanes, àrabs i iberes, i gairebé una trentena de puntes de fletxa, llances i destrals de pedra.

Durant diversos mesos, els agents de la Brigada de Patrimoni Històric de la Policia Nacional seguien la pista d'una persona establerta a Bilbao que traficava amb obres arqueològiques de suposada procedència il·lícita. Les indagacions policials van conduir a un grup delictiu dedicat a la compravenda de material militar, la majoria sense els certificats i inutilitzacions que la llei exigeix per a aquest tipus d'artefactes.

Alguns dels efectes intervinguts han quedat precintats en una nau propietat del detingut a Bilbao, on s'han intervingut 20 subfusells, 33 metralladores, quatre llançagranades, 140 fusells, vuit morters, sis peces d'artilleria, 29 armes curtes, deu obusos, nombrosos projectils i 62 peces d'arqueologia de diverses èpoques. A l'arrestat a Lleida se li han intervingut 259 granades de diversos tipus –deu d'elles llestes per explosionar–, 180 projectils –dotze d'ells també òptims per explosionar–, set bombes d'aviació –una d'elles de 300 quilos de pes–, vuit espoletes, set pistoles i revòlvers antics i quinze fusells, entre d'altres objectes.

A València, en concret a Mislata s'ha intervingut una pistola, cartutxos, un revòlver, una carrabina i un rifle. A Paterna, s'ha trobat un rifle, dues armes curtes sense documentació, gran quantitat de granades, armes blanques i munició de diversos calibres. I a Riba-Roja de Túria s'ha intervingut abundant munició de diferent calibre. A més, a València capital s'han trobat deu granades de mà, dotze espoletes i cinquanta cartutxos de diferents calibres.

A Ciudad Real s'ha trobat munició de diferents calibres, tres pistoles i quatre revòlvers, 139 granades de mà, 33 granades de morter, 58 espoletes, 308 monedes romanes, àrabs i iberes i vint puntes de fletxa, una punta de llança i quatre destrals de pedra.

stats