Societat 11/07/2012

Càrregues policials, 9 detinguts i 76 ferits en la protesta dels miners asturians a Madrid

Els integrants de la 'marxa negra' s'han trobat la seu ministerial blindada amb furgons policials. Els miners han llançat petards i pedres i la policia ha respost amb pilotes de goma

Efe
2 min
Enfrontaments entre els manifestants i la policia en la marxa minera / EFE

MadridLa manifestació dels miners asturians que s'ha fet a Madrid aquest dimecres, amb desenes de milers de participants, s'ha acabat amb càrregues policials, nou detencions i 76 ferits lleus, la majoria per contusions. Una trentena dels ferits són policies, segons fonts oficials.

Els integrants de la manifestació han arribat passades les 13.30 hores a la seu del ministeri d'Indústria, després de més de dues hores de recorregut, i s'han trobat les portes de l'edifici totalment blindat per la policia. Més de 15 furgons policials i agents antiavalots han respost amb pilotes de goma el llançament de petards i pedres per part dels manifestants.

A mesura que han anat arribant a Indústria, els manifestants s'han concentrat al voltant de les tanques que envolten el perímetre de seguretat del ministeri, han llançat petards i han cridat consignes com "l'enemic és dins" i "no som terroristes, som miners".

Quatre columnes de miners d'Astúries, Castella i Lleó i Aragó han obert la multitudinària manifestació, que ha recorregut el passeig de la Castellana. La marxa estava encapçalada amb una furgoneta en record dels miners que segueixen tancats des de fa 44 dies als pous de Candín i Santiago, a Astúries, que finalment no s'han sumat a la manifestació.

Després de les quatre columnes, la capçalera sindical ha liderat la marxa en què s'han vist pocs polítics, amb l'excepció d'alguns diputats autonòmics d'Aragó, Astúries i Castella-Lleó.

Una gran multitud esperava els miners a la Puerta del Sol, després d'una marxa de 19 dies

Els més de 200 miners del carbó de totes les conques d'Espanya que conformen la 'marxa negra' van arribar a la Puerta del Sol de Madrid aquesta matinada de dimecres, acompanyats per milers de persones que els han donat suport, després de 19 dies caminant.

Els miners van arribar poc abans de les dues de la matinada al 'quilòmetre zero', on els esperaven milers de persones. Poques hores abans, a mitja tarda, els miners que havien sortit de la província de Terol es van trobar amb els que van iniciar la marxa al nord d'Espanya (Astúries i Castella i Lleó, principalment) a Aravaca, des d'on van emprendre els últims quilòmetres que els separaven de la capital espanyola.

stats