Societat 20/04/2017

Un any i mig per tramitar una petició d'asil des dels centres d'immigrants de Ceuta i Melilla

Irídia, Fotomovimiento i Novact reclamen més mitjans i agilitat a l'Estat i denuncia maltractaments per part de la policia

Ara
2 min

BarcelonaTramitar una petició d’asil des del Centre d’Estada Temporal d’Immigrants (CETI) que hi ha a Ceuta i a Melilla pot trigar entre un any i un any i mig, segons un informe fet per Irídia, Fotomovimiento i Novact, que reclama més agilitat al govern central a l’hora de fer front a aquestes peticions, així com millors condicions en aquest tipus de centres on acaben sent derivades les desenes de persones que cada dia intenten entrar a l’Estat.

Segons l’informe, les peticions de Síria són les que es resolen més ràpidament. Triguen entre 2 i 4 setmanes. En canvi, les d’altres països com ara el Marroc o Algèria poden trigar fins a un any i mig. El document recorda també que l’Estat va tancar el 2016 amb més de 20.000 sol·licituds pendents de resoldre.

Irídia explica a més que les condicions dels CETI de Melilla i Ceuta no són les adequades perquè els centres estan per sobre de la seva capacitat. Les dades d’Amnistia Internacional apunten que l’octubre del 2016 al centre de Melilla, amb capacitat per a 796 persones, n'hi havia 979, i el de Ceuta n’acollia 631 quan només té lloc per a 512. A això s’hi sumen, asseguren des de l’entitat catalana, maltractaments constants per part dels agents de policia responsables de l’equipament.

La situació al Marroc

El document explica que hi ha entre 1.500 i 2.000 subsaharians que viuen en una vintena de campaments a Nador, en tendes fetes amb plàstics i branques. Molts diuen que hi han passat gana mentre esperen per passar la frontera, sobretot amb pastera. La majoria dels qui esperen per creuar són homes, diu l'informe, però també hi ha nens i dones, sovint víctimes de les xarxes de tràfic de persones, que fins i tot obliguen les embarassades a avortar. El document també inclou testimonis de violència de les forces de seguretat marroquines contra els immigrants i explica que es fan ràtzies policials als campaments de manera "generalitzada".

L'informe #DDHHFronteraSur explica aquesta situació i moltes altres anomalies legals que afecten les fronteres de Ceuta i Melilla en una sèrie de 8 vídeos i un document escrit. Aquí podeu veure la resta de vídeos:

Informe sobre la legalitat a la frontera sud
stats