POBRESA
Societat 08/06/2012

Els aturats sense prestació podran tornar a cobrar el PIRMI

Roger Tugas
1 min
Protesta de l'agost passat contra la reforma del PIRMI.

BARCELONA.El Parlament va instar ahir el Govern a reformar el programa de la renda mínima perquè els aturats sense prestació puguin tornar a ser beneficiaris del PIRMI. La moció, presentada per ERC, va tenir un consens ampli, amb els vots de CiU, PSC i PP, i suposa un gir significatiu de l'executiu en relació amb la reforma que va impulsar de la renda mínima l'estiu passat. Llavors va limitar la prestació a persones amb dificultats d'inserció social i laboral, tal com de fet establia originàriament la normativa.

El diputat impulsor de la moció, Oriol Amorós (ERC), va recordar que actualment ja hi ha 532.000 aturats sense cap prestació o subsidi i 244.000 catalans ja viuen en llars amb tots els seus membres a l'atur, fet que requereix tenir en compte algun tipus de suport per evitar-ne l'exclusió social. Arran de l'aprovació del text, el Govern ha d'iniciar els tràmits per aplicar la marxa enrere respecte a la reforma restrictiva del PIRMI de l'estiu, un procés que no té ni fórmula ni calendari fixats.

"Cal veure com es fa això", va reconèixer la diputada de CiU Meritxell Borràs, que va afegir: "És evident que qui ha de donar la cobertura quan una persona està a l'atur és el govern de l'Estat, no la podem entomar nosaltres". Borràs es va escudar en el fet que és Madrid qui té els recursos per a les prestacions.

L'extensa moció sobre foment de l'ocupació preveu altres mesures com preservar els plans d'ocupació que hi havia el 2011 i ara sense finançament, mantenir el suport a les noves cooperatives, conservar els orientadors laborals del Servei d'Ocupació de Catalunya durant el 2013 i exigir als bancs que han absorbit caixes que mantinguin la seva obra social per a discapacitats.

stats