SALUT
Societat 27/10/2011

L’edat mitjana de les dones que han avortat a Catalunya l’any 2010 és de 28 anys

Els avortaments a Catalunya han baixat gairebé un 7% en un any i el 45% dels avortaments s'han fet en dones d'entre 25 i 34 anys. L'edat mitjana de les dones que han avortat és de 28 anys

L. Bonilla
2 min

BarcelonaL'any 2010 es van practicar a Catalunya 24.305 avortaments, un 6,7% menys respecte de l’any anterior, segons es desprèn de l’informe 'La interrupció voluntària de l’embaràs a Catalunya 2010'. Es consolida així la tendència a la baixa iniciada l’any 2009, quan el nombre d'avortaments realitzats a Catalunya va baixar un 3,3%.

No obstant això, la disminució observada l’any 2009 afectava tan sols la taxa de les dones residents d’origen estranger, que va baixar un 13,8%. En canvi l’any 2010 és el primer en que la taxa disminueix en els dos col·lectius de dones (el 7,5% en les autòctones i el 5,4% en les residents d’origen estranger).

L’edat mitjana de les dones que han avortat a Catalunya l’any 2010 és de 28,3 anys i els avortaments més freqüents són entre 25 i 34 anys (45,9%). Gairebé la meitat no conviu en parella. A part, el 20,3% està a l’atur, percentatge que ha augmentat en relació amb el 2009, quan aquest era d’un 16,9%.

La taxa global d’avortament ha baixat en tots els grups d’edat, excepte en el de 40 a 44 anys. La taxa més elevada la presenten les dones de 20 a 24 anys, però també és en aquest grup d’edat en el que la reducció ha estat la més important.

La mitjana de temps de gestació en el moment d’interrompre l’embaràs és de 8,5 setmanes. La gran majoria d’avortaments (89,1%) es realitza dins de les dotze primeres setmanes de gestació.

A partir de l’1 de novembre no caldrà avançar els diners

La interrupció voluntària de l’embaràs es va incorporar a la cartera de serveis públics de salut el juliol de l’any passat. Des de llavors, i de forma transitòria, el Servei Català de la Salut (Catsalut) proporciona aquest servei en cas de petició de la dina fins les 14 setmanes, mitjançant el sistema de rescabalament: la dona acudeix a un centre acreditat, paga per la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) i, si vol, presenta la factura al Catsalut que li retorna els diners que ella ha avançat.

A partir de l’1 de novembre, i en compliment de la Llei, no caldrà avançar els diners. A efectes pràctics, les demandes d’aquesta prestació es canalitzen a través dels centres d’atenció primària i, concretament, de les seves Unitats d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de suport a l’atenció primària (ASSIR). Des d’allà es valorarà el cas i es derivarà al centre més adient per a realitzar l’avortament.

stats