ASTRONOMIA
Societat 18/02/2011

La caiguda d'un bòlid ha provocat aquesta tarda una sorprenent llum verda al cel

Al xocar amb l'atmosfera a milers de quilòmetres per hora ha generat aquest efecte que s'ha pogut veure des de diferents comarques cap a tres quarts de set de la tarda

Miquel Bernis
1 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Una mena de llum verda intensa s'ha vist al cel aquesta tarda quan encara no era del tot fosc. Alguns l'han descrit com un estel fugaç o una bengala de tonalitat verdosa, però els que hi entenen creuen que ha estat la caiguda d'un bòlid. Un cos no més gran que una pedreta que al xocar amb l'atmosfera a milers de quilòmetres per hora s'ha escalfat fins a cremar-se generant aquesta llum intensa, que probablement per l'hora del dia, amb llum crepuscular, ha agafat aquest to verdós. El fenomen s'ha vist des de molts llocs diferents del país, tant a la costa com a l'interior.

Segons el responsable de divulgació de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, Albert Morral, cada dia moltes petites pedres xoquen amb l'atmosfera sense que ho arribem a veure, la d'avui probablement haurà tingut una grandària una mica més grossa per produir aquesta llum, però segurament no suficient com perquè n'hagin arribat restes a la superfície.

Es calcula que cada any de mitjana arriben a la superfície uns 12 meteorits a tot el món, molts dels quals cauen al mar, l'últim del que se'n té constància a la península va caure el 2006.

stats