BARCELONA
Societat 09/08/2015

Una botiga dissenyada per Sert, en perill

Una reforma amenaça l’antiga galeria d’art Joan Prats

Maria Ortega
3 min
La façana de l’antiga galera d’art Joan Prats, en la qual ara hi ha un cartell que anuncia la pròxima obertura d’una botiga de la firma Nautica.

BarcelonaLes imatges d’unes obres que ja han picat sostre i parets a l’interior de l’antiga galeria d’art Joan Prats, a la rambla Catalunya de Barcelona, han fet saltar les alarmes per un possible nou cas d’agressió al patrimoni arquitectònic de la ciutat. I, més en concret, al dels seus establiments comercials més emblemàtics. L’interior d’aquest cèntric local, on ara ja s’anuncia la pròxima obertura d’una botiga de la firma Nautica, està dissenyat per l’arquitecte Josep Lluís Sert, que també és autor d’edificis icònics de Barcelona com la Fundació Miró, i es troba en una finca catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local, la casa Dolors Calm. Els baixos havien acollit des del 1930 la barreteria Prats, que s’hi va traslladar des del carrer Ferran i, a partir del 1976, es van reconvertir en la galeria d’art.

De fet, a principis de l’any passat, quan es va anunciar que arran de la pujada de lloguers derivada de la llei d’arrendaments urbans (LAU) la galeria d’art tancava les portes en aquest local, ja van començar els temors pel futur d’aquesta mostra de l’estil racionalista de Sert. En aquell moment, però, qui va llogar-lo va ser la dissenyadora Isabel de Pedro, sensible amb el patrimoni artístic, i molt condicionada pel nivell de protecció d’aquest espai, que, en aquell moment, impedia alterar-ne cap peça. Així ho va comunicar l’Ajuntament a l’Associació d’Establiments Emblemàtics de Barcelona, com recorda el seu advocat, Josep Cruanyes, que apunta que es va garantir que es mantindria intacta.

La instal·lació de la botiga va ser molt respectuosa tant amb l’entrada del comerç -que és encara la de l’antiga barreteria Prats- com amb l’interior que va planificar Sert, que era amic personal de Joan Miró i de Joan Prats, propietari de la barreteria. I, de fet, des que va obrir les portes, la botiga combinava la moda amb l’exposició d’obres d’art per mantenir-hi l’essència de galeria.

Per això, la fotografia que evidencia que algú ara ha tirat pel dret en un local que fins ara havia sigut intocable l’ha fet entristir i indignar a parts iguals. “Em van alertar que ho estaven destruint tot. Que ho havien arrasat”, explica Isabel de Pedro, que va deixar el local de la rambla Catalunya el 31 de juliol, després de mesos maldant per fer visible una botiga -amb un lloguer molt elevat- en un establiment pensat com a galeria d’art i que manté el rètol d’estil modernista de l’antiga barreteria. Assegura que només l’endemà d’haver deixat el local ja va saber que els nous inquilins no n’estaven tenint tanta cura.

Sense protecció de l’interior

La realitat ara ha canviat. Segons es recull en el Catàleg de Protecció del Patrimoni Arquitectònic, Històric-Artístic i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtics que l’Ajuntament va presentar a principis d’aquest any, l’establiment té un nivell de protecció E2, cosa que implica que no està blindat com a conjunt, sinó que se n’han de mantenir algunes parts. En concret, els elements que es protegeixen no són els que va planificar Sert, sinó els de l’antiga barreteria. Així, els nous inquilins no poden alterar la façana ni les portes dels armaris que, quan el local de la rambla Catalunya es va convertir en galeria d’art, es van conservar al subsòl. No s’hi menciona l’obra de Sert, segons constata Josep Maria Roig, secretari de l’Associació d’Establiments Emblemàtics. Lamenta que el catàleg de protecció d’aquests establiments, obra encara del govern municipal de CiU, “es va fer malament” i reivindica que es revisi i es faci tenint en compte el criteri d’arquitectes i valorant les botigues “com a conjunt”.

En qualsevol cas, l’obertura de la nova botiga Nautica a la rambla de Catalunya, 54, està prevista ja per al mes de setembre -les obres van començar tan bon punt Isabel de Pedro va deixar lliure l’espai.

El catàleg de patrimoni de la ciutat, tot i que recull que la finca catalogada té botigues emblemàtiques als baixos, no precisa tampoc cap grau de protecció específic per a l’interior de l’antiga galeria d’art, ara amenaçat. De fet, ni hi figura el nom de Josep Lluís Sert.

stats