METEOROLOGIA
Societat 29/06/2012

La calor forta no s'acabarà fins aquest diumenge

Miquel Bernis
1 min
Les temperatures es mantindran altes fins diumenge.

METEORÒLEGJa som al cor de l'onada de calor que ens afecta aquesta setmana. Ahir es va arribar als 39,7 graus a Seròs, al Segrià, i als 39,6 a Artesa de Segre, a la Noguera. Al País Valencià els 40 graus es van superar en indrets com Ontinyent i Oriola.

Avui la calor serà tant o més forta i tot fa pensar que en força indrets encara se superaran les temperatures d'ahir. Haurem de continuar suant fins diumenge, perquè, tot i que el cap de setmana ja no hi haurà pics de calor tan intensos, la nostra percepció serà que les coses canviaran poc. No serà fins diumenge a la tarda quan un canvi de temps farà caure més de 5 graus les temperatures i tornarà els termòmetres a la normalitat. I caldrà estar atents perquè la refrescada anirà acompanyada de tempestes en moltes comarques, que a última hora de diumenge podrien ser fortes i descarregar amb pedra.

¿És normal que la calor forta s'avanci tant? En general no s'estan produint rècords, molts observatoris a finals de juny del 2009 van tenir temperatures més altes, i només en casos puntuals com els de Cervera (37,3º) i Tàrrega (39,1º) són rècords de fins a 10 anys en un mes de juny. L'altra pregunta és si serà tot l'estiu així de dur, però això és difícil de dir. Sabem que la setmana que ve les temperatures seran més normals, i que els models estacionals de tendències apunten, fins i tot, que l'agost podria ser una mica més fresc del compte.

stats