RÈCORDS DE CALOR
Societat 14/10/2011

Una calorada insòlita a l'octubre esborra la tardor

La primera quinzena d'octubre més calorosa almenys dels últims 100 anys manté molt alt el risc d'incendis. Les temperatures es normalitzaran els dies vinents però el fred i la pluja continuen lluny.

Miquel Bernis
2 min
L'estampa és de tardor -castanyes i moniatos a la plaça de Sants, a Barcelona- però l'entorn és plenament estiuenc. Les altes temperatures dels últims dies obliguen a mantenir el vestuari d'estiu.

Barcelona.Ben entrat el mes d'octubre, ahir a la tarda es va declarar un incendi a Llagunes, al terme municipal de Soriguera, al Pallars Sobirà. El foc va començar en una zona inaccessible per carretera i va obligar a tallar la carretera N-260 a Montferrer i Castellbò. Més de 30 dotacions terrestres dels bombers treballaven ahir al vespre encara en l'extinció del foc que havia cremat més de 100 hectàrees de matolls.

L'incendi arriba a les acaballes d'una temporada de focs en què s'han cremat fins ara 825 hectàrees, un 15 per cent més que l'any passat. Ahir a la tarda al Parlament, però, el conseller d'Interior, Felip Puig, catalogava l'any de força bo, fins ara.

Més enllà de la més que atípica imatge d'un incendi forestal al Pirineu a l'octubre, la tardor està mostrant altres símptomes de desconcert: platges plenes sense socorristes i amb la temporada de bany tancada, o parades de castanyes rodejades de gent amb màniga curta i sense mitjons, fan també evident que la calorada d'aquesta primera quinzena d'octubre està desorientant a tothom i farà que calgui replantejar coses.

Dues entrades d'aire molt càlid en pocs dies han fet que un setembre ja per si mateix molt més sec i càlid del que tocaria hagi desembocat en un octubre gairebé estiuenc.

La situació no és pas idèntica a totes les comarques, però el cas de l'Observatori Fabra de Barcelona, un dels que fa més que recullen dades a Catalunya, és molt significatiu. Durant l'octubre el rècord de calor del mes, establert en 30 graus el 1997, s'ha superat fins a 4 vegades. El dia del Pilar el termòmetre del Fabra va pujar fins els 32,4 graus i a Girona es va pujar fins els 35.

Sequera i pantans

A més d'un li costa d'entendre que ja a l'octubre s'estigui parlant de sequera després de les condicions del juliol, però el cert és que el principi de l'estiu no va ser igual de plujós a Girona que a Tortosa. Les pluges molt abundants de les comarques de Girona i de Barcelona no van arribar a moltes comarques de Lleida i sobretot no van arribar a les comarques de Tarragona. I és aquí on la sequera s'està fent més dura i on aquest any s'hi han registrat més incendis.

Malgrat això, el fet que les pluges del juliol caiguessin a les comarques de Girona i de Barcelona ha permès que els pantans de les conques internes, els més sensibles a les sequeres, es mantinguin al 77 per cent de capacitat. Tenen acumulats 540 hectòmetres cúbics d'aigua, bastants menys que aquest mateix dia de l'any anterior (615), però força més que la mitjana dels últims 10 anys (424).

stats