Societat 14/08/2011

El càmping Alfacs d'Alcanar demanda Google

L'establiment vol que el buscador apliqui el dret a l'oblit i deixi de prioritzar imatges de la tragèdia que va causar 243 morts l'any 1978 per l'accident d'un camió de propilè

Acn
3 min

AlcanarUna simple recerca amb el popular buscador d'Internet Google amb les paraules "càmping Alfacs" origina una llista de resultats encapçalada per diverses imatges macabres sobre l'accident d'un camió amb propilè que va tenir lloc vora l'establiment el juliol de 1978 i va provocar 243 morts.

Els propietaris de l'establiment d'Alcanar Platja (Montsià) van requerir a la multinacional que, tal com hauria fet en altres casos, deixés de prioritzar els enllaços amb aquests continguts en els resultats de la recerca.

La negativa del buscador els ha portat a presentar davant del jutjat d'Amposta la primera demanda a l'Estat que efectua una empresa contra Google per no voler aplicar l'anomenat "dret a l'oblit".

Quan fa un any i mig Mario Gianni, propietari del càmping, va decidir efectuar aquesta recerca a Google amb els mateixos termes va veure perplex com entre els primers resultats apareixien enllaços amb webs, imatges i vídeos de la tragèdia de 1978, en molts casos de contingut sensacionalista: cossos completament cremats, fileres de taüts amb cadàvers i seqüeles diverses de la brutal explosió.

"Vaig pensar que s'havien begut l'enteniment", explica. "Una cosa és treure informació de l'accident i l'altra és que quan algú busqui allotjament per vacances li surti això", ha afegit.

Però tot i els diversos requeriments efectuats des de llavors a Google Espanya perquè retiressin els enllaços cap aquest material quan es feia una recerca sobre el càmping Alfacs, la multinacional es va negar a canviar res argumentant que el seu algoritme de recerca és "neutral" i que no hi podien fer res. Tampoc van funcionar els reports negatius sobre la presència d'aquestes imatges que es poden fer des d'Internet.

Va ser llavors quan Gianni, qui assegura haver constatat que aquests enllaços han estat perjudicant el seu negoci, va decidir interposar la demanda que ha estat acceptada a tràmit per un jutge d'Amposta, segons va avançar el diari econòmic 'Expansión'.

Tot i que, fins aquests moments, diversos particulars havien presentat reclamacions judicials en aquest sentit a països com França i Alemanya, el cas d'Alfacs Vacances -societat propietària del càmping- seria el primer d'una empresa a tot l'Estat, segons ha apuntat a l'ACN el seu advocat, Carlos Navarro.

Danys econòmics i morals

Els resultats de la recerca a Google, segons addueix Gianni, suposen, a banda de perjudicis econòmics, també un "dany moral". "Imagina't la meitat de gent que ho busca i no hi ha vingut mai què troba", sosté. Navarro ha situat la demanda en el marc d'una presumpta intromissió il·legítima del dret a l'honor per part de Google Espanya. "Els nostres clients no neguen que és un succés històric, però no sempre han d'estar vinculades a la seva activitat", assegura el lletrat. Els demandants reclamen, a més del cessament d'aquesta intromissió, una compensació econòmica pels perjudicis que els hauria ocasionat per una imatge "que no té res a veure amb el que és ara el càmping Alfacs".

Un dels arguments centrals de la reclamació es basa en el greuge comparatiu davant el fet que els responsables del buscador sí que haurien limitat els resultats de la recerca en altres casos de catàstrofes o atemptats relacionats amb empreses nord-americanes o, fins i tot, espanyoles. El propietari del càmping Alfacs cita els casos de l'hotel MGM de Las Vegas, als Estats Units, o el cas de l'atemptat d'Hipercor a Barcelona. Fins i tot, fent una recerca amb les paraules "Milwaukee butcher" -en referència a l'assassí en sèrie convicte Jeffrey Dahmer, conegut com el 'Carnisser' de Milwaukee- apareixen marcats sobre el mapa els negocis de venda de carn d'aquesta ciutat nord-americana.

stats