Societat 02/01/2015

Un estudi científic atribueix a la "mala sort" dos terços dels casos de càncer

Els resultats de la investigació, publicats a la revista 'Science', defensen que només un terç dels càncers serien atribuïbles a factors mediambientals o a predisposicions genètiques

Ara
2 min
Atacar el càncer de pulmó més agressiu

BarcelonaUn estudi científic realitzat al centre de recerca sobre el càncer Johns Hopkins Kimmel (Baltimore, Maryland) defensa la tesi que l'atzar juga un paper clau en l'origen de bona part dels casos de càncer.

Els resultats de la investigació, feta pels científics Cristian Tomasetti i Bert Vogelstein i publicats a la revista 'Science', demostren que dos terços dels tumors malignes es deuen a la "mala sort", és a dir, a les mutacions aleatòries que sorgeixen durant la replicació de l'ADN en les cèl·lules mare normals –no canceroses–. D'aquesta manera, només un terç dels casos de càncer serien atribuïbles a factors mediambientals i de conducta –tabac, alcohol, menjar...– o a predisposicions genètiques.

Per avaluar el paper de l'atzar en comparació amb altres factors, els científics han tingut en compte la dinàmica de renovació de les cèl·lules mare en els teixits. Així, els investigadors expliquen que alguns tipus de teixits tenen una probabilitat molt més elevada d'originar càncers que altres tipus de teixits, i asseguren que el risc de desencadenar tumors malignes està molt lligat al nombre total de divisions de les cèl·lules mare en els òrgans. D'aquesta manera, com més elevat és el nombre de divisions, més elevat és el risc de desenvolupar mutacions aleatòries i, per tant, de contreure un càncer.

Els dos científics han estudiat 31 tipus de càncers, dels quals es disposen dades als Estats Units, i han analitzat la correlació entre el nombre total de divisions de les cèl·lules mare en un òrgan determinat i el risc de desenvolupar càncer. A partir dels resultats obtinguts han dividit els tumors malignes en dos grups. El primer inclou 22 tipus de càncer –entre els quals, els de pàncrees, melanomes i els tumors de pulmó en persones no fumadores–, en què l'atzar és el factor predominant. En l'altre grup, que inclou, entre daltres, el càncer de còlon i de pulmó en persones fumadores, hi ha altres factors clarament implicats, tot i que l'atzar també hi té una incidència alta.

Per als càncers del primer grup, assenyalen els científics, l'eficàcia de les mesures preventives es disminueix, per la qual cosa el més recomanable és fer-se revisions periòdiques. Per contra, la prevenció és un bon mètode en el cas dels tumors malignes classificats en el segon grup, en què les causes mediambientals hi juguen un paper clau.

Els investigadors asseguren que es tracta d'una descoberta important, tant per comprendre la malaltia com per crear fàrmacs i teràpies per reduir-ne la mortalitat.

stats