Societat 01/03/2012

El canvi climàtic posa en perill les vinyes i les oliveres

Thaïs Gutiérrez
3 min
El canvi climàtic posa en  perill les vinyes i les oliveres

Les vinyes i les oliveres del sud de Catalunya estan en perill. La raó és l'augment de les temperatures lligat al canvi climàtic, que suposa una greu amenaça per a la qualitat del raïm i per a la supervivència de les oliveres, segons un estudi del projecte Accua (Adaptacions al Canvi Climàtic en l'Ús de l'Aigua), presentat aquesta setmana.

L'informe ha avaluat la disminució progressiva de l'aigua a la conca del Siurana, que travessa les comarques del Priorat, el Baix Camp i la Ribera d'Ebre. Una de les principals conclusions és que la zona és cada cop més seca, amb reduccions de precipitacions de gairebé el 6% i un augment de la temperatura de mig grau a mitjans d'aquest segle, que podria arribar fins als 3,6 graus a finals de segle XXI. A més, s'espera que els cabals d'aigua de la conca es redueixin en un 16% a curt termini. Els investigadors alerten de les conseqüències d'aquest escenari per als cultius. Pel que fa a les vinyes, Robert Savé, investigador de l'IRTA, del departament d'Agricultura, avisa que "aquesta situació altera el cicle de vida de les plantes perquè els genera molts dèficits", i això passa en una zona amb dues denominacions d'origen molt importants: Priorat i Montsant. Savé detalla les conseqüències directes que té l'augment de temperatures: "Les vinyes pateixen per culpa de la calor i la falta d'aigua i això fa que hi hagi una gran diferència entre la maduració alcohòlica -el nivell de sucre adequat que ha de tenir el raïm-, que s'assoleix més ràpidament, i la maduració fenòlica -que és la que dóna gust i color al vi-, que triga més".

Això vol dir que els vins seran més alcohòlics i amb menys gust, i per evitar-ho caldrà més feina dels enòlegs per corregir-ho. El projecte Accua posa, com a exemple d'aquest fet, que en els últims 25 anys el contingut d'alcohol dels vins de la DO Montsant ha augmentat 1,5 graus.

Per això ara l'objectiu és trobar la manera de mantenir intactes les qualitats dels vins que es fan a la zona. Felicidad Herralde, investigadora de l'IRTA que també participa al projecte, apunta que una possibilitat pot ser "trobar un nou equilibri". Es treballa, diu, amb "noves dates de verema", més avançades a les actuals. Així, segons diu, "s'asseguraria una graduació alcohòlica acceptable i una intensitat aromàtica i una maduració òptimes". Pancho Campo, enòleg i president de la Wine Academy, fa anys que estudia les conseqüències del canvi climàtic en les vinyes i creu que a la conca del Siurana una solució seria "promoure les varietats autòctones, la garnatxa i la carinyena, que han demostrat que es comporten molt bé en climes extrems, sobretot calorosos". Savé, de l'IRTA, apunta també que hi ha una sèrie de canvis que els viticultors podrien dur a terme, com variar l'orientació de la vinya per buscar zones més fredes, buscar sistemes de poda que permetin reduir la quantitat d'aigua que es perd o plantar vinyes més petites i amb densitat de plantació inferior. Tot i això, alguns productors, espantats per l'augment de les temperatures, estan provant altres solucions. Alguns han començat a plantar en zones del Pallars, més fredes, per evitar els efectes negatius del canvi climàtic. Savé qüestiona aquesta idea: "Aquestes àrees estan molt lluny de les zones de processament del vi i això implica més transport i una petjada de carboni molt gran que farà augmentar el canvi climàtic".

Cultius amenaçats

Pel que fa a les oliveres, el projecte Accua alerta que el canvi climàtic pot debilitar molt l'olivera de la conca del Siurana, i el dèficit hídric que es preveu a la zona fins i tot podria fer perillar el seu cultiu. "Les oliveres són plantes que resisteixen bé les sequeres però en aquestes situacions deixen de produir i això els pagesos no s'ho poden permetre, perquè necessiten produir constantment per ser competitius", explica Savé.

Per això l'estudi diu que es dubta de la viabilitat d'aquests arbres. "Haurem de pensar maneres per regar les oliveres i gastar menys aigua", avança Savé. Alguns experts apunten que una possible solució seria fomentar la reutilització d'aigües no aptes per al consum humà.

stats