Societat 01/02/2013

El comandament dels Mossos d'Esquadra que va ordenar la càrrega a la UdG, a judici per “cops de porra gratuïts”

L'Audiència de Girona no veu motius per imputar la rectora de la universitat, Anna Maria Geli

2 min
Càrrega policial a la UdG / ACN

L'Audiència de Girona ha ordenat jutjar el comandament dels Mossos d'Esquadra que va ordenar les càrregues al claustre de la Facultat de Lletres durant l'acte institucional de commemoració del 20è aniversari de la Universitat de Girona (UdG). En la interlocutòria, el magistrat arxiva la causa contra dos comandaments més perquè considera que no hi ha cap prova que demostri que van ser responsables de cap possible abús de força. El magistrat tampoc veu motius per imputar la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, perquè encara que va ser qui va autoritzar que els mossos entressin dins el recinte de la universitat era "aliena" a les ordres que es donaven als agents.

El judici contra tres caps dels Mossos d'Esquadra per la càrrega a la UdG estava fixat pel 13 de juny, però es va suspendre perquè la fiscalia i l'advocat de la Generalitat van interposar recurs d'apel·lació demanant l'arxivament de la causa. Paral·lelament, el lletrat dels estudiants també va presentar un recurs demanant també la imputació de la rectora i del vicerector per haver autoritzat que els Mossos entressin a la universitat.

"Cops de porra gratuïts"

La secció quarta de l'Audiència de Girona ha resolt els recursos que han presentat cadascuna de les parts. La interlocutòria ordena jutjar per una falta el comandament dels Mossos d'Esquadra que va ordenar la càrrega a la Brigada Mòbil. La interlocutòria conclou que, encara que part de la càrrega policial va estar justificada quan la manifestació pacífica es va convertir en "violenta" dins el claustre, en altres moments hi van haver "cops de porra gratuïts". Per tot això, considera que s'ha d'esclarir en judici si hi va haver algun tipus d'abús de força que causés lesions als manifestants.

El magistrat no veu motius per imputar la rectora de la UdG ni el vicerector perquè, tot i que van autoritzar que els Mossos entressin a l'edifici, eren "aliens" a les ordres policials i, per tant, no van prendre part en cap decisió sobre les càrregues.

"Interlocutòria històrica"

El lletrat dels manifestants, Benet Salellas, ha qualificat la interlocutòria com a "històrica" perquè, encara que sigui en un judici de faltes, aconsegueixen asseure a la banqueta dels acusats un comandament dels Mossos d'Esquadra per les conseqüències d'una càrrega.

stats