Societat 17/07/2017

Mariscal crea el cartell de la Mercè i la filòsofa Marina Garcés serà la pregonera de les festes

La ciutat de Reykjavík serà la convidada durant la propera festa major de la ciutat

Elena Freixa
3 min
Xavier mariscal és l'autor del cartell de la Mercè 2017

BarcelonaUna Mercè transgressora i moderna, amb un tatuatge de l’estàtua de Colom, unes ulleres que són plaques solars i un ‘smartphone’ a la mà que la guiarà per totes les activitats de la festa major. Així és el cartell de la Mercè 2017 que ha creat Javier Mariscal. El dibuixant repeteix així com a autor del cartell, després d’haver fet també el del 1987. Mariscal ha volgut incloure un petit homenatge al Cobi, la mascota que ell mateix va crear per als Jocs Olímpics de Barcelona que aquest any celebren el 25è aniversari.

La Mercè –la Merche com l'ha anomenat el tinent d’alcalde Jaume Collboni– podria ser una veïna de Nou Barris, ha reivindicat Mariscal. El cartell és ple de símbols que per bé o per mal formen part de la ciutat avui, com els creuers de turistes, les bicicletes o els cotxes contaminants, ha dit l'autor.

La pregonera d’aquest any serà la filòsofa Marina Garcés, una persona que “ha portat el pensament crític a molts espais de la ciutat”, ha lloat aquest dilluns l’alcaldessa, Ada Colau, durant la presentació dels primers detalls de la Festa Major de Barcelona. L’alcaldessa ha destacat que Garcés és una veu especialment rellevant en un moment com l’actual en què moltes coses de fons “es replantegen” i calen reflexions profundes.

Garcés, sorpresa amb l’oferiment, ha reivindicat el compromís amb la part de Barcelona “que es resisteix a esdevenir una marca”. Ha opinat que la ciutat és ara en un moment crucial en el combat per no tornar-se “un territori expropiat i explotat”. La filòsofa, que resideix a Barcelona tot i treballar a la Universitat de Saragossa, ha reflexionat sobre el fet que sempre ha volgut tornar a Barcelona tot i que fa 15 anys que no hi treballa. “Ara que cada cop hi ha més gent que marxa que no gent que torna cal plantejar-se què passa”, ha insistit donant alguna pista de per on pot anar el missatge que dirigirà a tots els barcelonins el proper 22 de setembre per donar el tret de sortida a la Mercè 2017.

Reykjavíc i el canvi climàtic

Un dels grans fils conductors de la Mercè serà el compromís amb el canvi climàtic, un dels motius pels quals s'ha triat que aquest any Reykjavíc sigui la ciutat convidada a les festes, ha dit Colau. Els compromisos compartits amb Barcelona en aquest àmbit, així com l'acció per combatre la massificació turística són els vincles que l'alcaldessa ha subratllat amb la capital islandesa.

L'alcalde de Reykjavíc, Dagur B. Eggertsson, ha dit que l'oferiment de Barcelona va ser quasi un 'sí' immediat per al seu govern. "Crec fermanment en el futur de les ciutats, en què seran essencials per resoldre problemes del món i cal que mirem ciutats, com Barcelona, per trobar idees", ha dit.

Sobre la presència de la ciutat islandesa a la Mercè, ha dit que hi portarà molta música i molts grups que potser avui no ens sonen però que en sentirem a parlar els propers anys. "Molta gent jove, artistes, s'han inspirat en Björk i en el seu so i el seu art que mira la natura i l'entorn", ha reivindicat.

El segon tinent d'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, ha explicat que Reykjavíc portarà molta música però també altres propostes artístiques com un projecte "molt visual" que acollirà el Parc de la Ciutadella que recrearà la natura i geografia islandeses amb, entre d'altres, un volcà gegantí.

Collboni ha insistit que aquest any la Mercè repetirà i portarà més enllà l'experiència de descentralitzar les festes i apropar-les a barris on històricament no s'hi han fet activitats. "Aprofundirem a dur la Mercè a Sant Martí o a Nou Barris, volem que hi passin coses que ningú es pensava que passarien allà", ha dit el tinent d'alcalde.

stats