Societat 30/10/2014

Panellet de pinyons o de 'mojito'?

El Gremi de Pastissers de Barcelona combina sabors clàssics amb d'altres de més innovadors i espera mantenir les vendes o fins i tot augmentar-les

Efe
2 min

BarcelonaPanellets de pinyons, d'ametlles o de coco? O bé de cafè, de cirera o de 'mojito'? Els sabors i receptes més tradicionals conviuen amb d'altres que s'han anat incorporant i alguns d'obertament innovadors. Així encaren els pastissers una campanya de panellets que esperen que sigui almenys tan bona com l'any passat o fins i tot una mica millor.

De fet, tots les indicadors fan pensar que els catalans mantindran aquest any el nivell de consum de panellets, castanyes i moniatos com a tradició de Tots Sants, malgrat la crisi, l'augment de preus, les temperatures inusualment altes i la incorporació de la festa de Halloween, que ja fa anys que han entrat amb força.

Més de mil tones tant de panellets, com de castanyes i de moniatos es consumiran aquests dies a Catalunya amb motiu de la tradicional festa de la castanyada, unes xifres similars a les de l'any. El Gremi de Pastisseria de Barcelona veu fins i tot possible que hi hagi un lleuger increment de les vendes de panellets artesans, que elaboren els pastissers seguint el mètode tradicional, i dels que s'espera una venda de 920.000 quilograms a tot Catalunya, front als 850.000 quilograms del 2013.

En molts casos, aquests panellets compten amb la denominació Especialitat Tradicional Garantida (ETG) perquè el seu massapà base s'ha elaborat exclusivament amb ametlla i sucre, prescindint d'elements com la fècula, les pomes o els additius, que s'inclou en panellets que es comercialitzen per altres vies.

L'increment dels preus de les matèries primes, en especial del pinyó i de l'ametlla, han tornat a fer que aquesta temporada pugin lleugerament els preus dels panellets artesans. Aquest any oscil·la entre els 40 i els 52 euros el quilo, una mica més que l'any passat, quan costaven entre 30 i 45 euros el quilo. Així, el gremi calcula que a una família de quatre persones una safata de panellets artesans variats li costarà entre 20 i 25 euros, el mateix que l'any passat.

Els pastissers catalans es mantenen fidels a la castanyada i el Halloween anglosaxó el tenen relegat a algunes llaminadures per a nens i a la decoració de la temporada, al costat de les calaveres de la tradició funerària mexicana, que aquest any són presents a molts aparadors.

En el que es refereix a les castanyes i els moniatos, els altres dos productes que es consumeixen tradicionalment a la castanyada, l'Associació Gremial d'Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna (AGEM) espera també incrementar lleugerament les vendes respecte a l'any 2013. Els majoristes de Mercabarna preveuen tancar aquest mes d'octubre amb unes vendes de més de 1.000 tones, tant de castanyes com de moniatos. El president de l'AGEM, Casimir Llorens, ha assenyalat que "aquesta campanya està sent bona" i que el fet que aquest any la castanyada "coincideixi amb el cap de setmana també ajudarà".

Relacionada amb les castanyes i els moniatos, la presència de castanyeres que els couen i venen als carrers també es manté malgrat la bonança de les temperatures. Segons l'Ajuntament de Barcelona, aquest any ha autoritzat una parada més que l'any passat, amb la qual cosa són les 30 llicències per instal·lar parades de castanyes i moniatos a la via pública d'octubre a març. Les castanyeres han anat tornant als carrers de la capital catalana des del 2012, després d'anar disminuint durant una dècada, en què es va passar de 37 el 2000 a 22 el 2011.

stats