GASTRONOMIA
Societat 22/02/2011

Una càtedra que no és d'aire ni gasosa

Ferran Adrià ha signat un acord de col·laboració amb la Universitat de Harvard, mitjançant el qual debatrà, durant cinc cursos, els seus processos creatius. Ja hi ha 600 peticions per assistir-hi.

Ricard Martín
3 min
Adrià durant la ponència que va inaugurar el Fòrum Gastronòmic. Aquesta és la seva última aparició pública en tres anys.

GironaFerran Adrià renova la seva relació amb la Universitat de Harvard. I no ho farà com a professor interí: ahir al Fòrum Gastronòmic de Girona va signar un conveni amb el centre docent nord-americà, segons el qual impartirà, durant cinc anys i a raó de 15 dies per any, un curs de gastronomia com a professor convidat. Adrià, emocionat, va precisar que el fet que Harvard hagi comptat amb ell i la Fundació Alícia a llarg termini ratifica que la tasca que ha estat desenvolupant amb Alícia en els últims anys "és molt important, i no pas un bluf com deien alguns". Adrià va acceptar l'oferta de Harvard "amb una condició": que els cursets que impartirà siguin diàlegs sobre mètodes creatius. "Cada any estaré a Harvard durant quinze dies preguntant-me com puc extreure el màxim de la creativitat i alhora ser feliç", va avançar. El primer curset començarà al setembre d'aquest any i ja hi ha 600 peticions per participar-hi, amb un total de 300 places en oferta.

"Fer feliç la gent"

Adrià arribarà a Harvard amb els deures fets. Cada tres mesos, a El Bulli hi haurà una activitat de dos dies amb "gent de molt nivell del sector", que després es traslladarà a Harvard. La plantilla de professors d'Adrià inclourà cuiners de prestigi internacional com Joan Roca, Carles Gaig, Carles Tejedor, Fina Puigdevall, Pere Planagumà, Enric Rovira, Ramón Morató, Nando Jubany i Carme Ruscalleda. Aquesta novetat no va ser l'única que va anunciar el factòtum d'El Bulli. Adrià, després de l'última temporada d'El Bulli com a restaurant, iniciarà un projecte amb Telefónica que "no tindrà res a veure amb El Bulli". L'única cosa que el xef va voler revelar d'aquest projecte és que viatjarà per països arreu del món on l'empresa tingui una presència forta, i que no serà "un projecte de cuina, serà una cosa més general que utilitzarà la gastronomia com a fil conductor".

Adrià va afirmar sentir-se satisfet amb aquesta relació amb Telefónica perquè "el seu departament de R+D investiga què fa feliç la gent". "A Europa està succeint un canvi brutal: la gent quan és feliç comença a oferir alguna cosa a canvi a la societat. A Espanya les fundacions es perceben com a una eina de blanqueig de diners i cal canviar això", va matisar el cuiner.

A més d'aquesta col·laboració amb Telefónica, els dos anys i mig de tancament d'El Bulli, abans que reobri com a fundació, li serviran per: "Fer el que li agrada fer a tothom: reflexionar, veure món, netejar-me de totes les intoxicacions que s'han dit". Aquest és el motiu pel qual l'aparició d'Adrià ahir a Girona serà l'última que farà en un congrés de cuina en els propers tres anys. "El Bulli Fundació no serà cap escola, però ensenyarem a pensar. Però a pensar bé, sense subjectivismes".

Santamaria, sense citar

El tema de la ponència inaugural al Fòrum d'Adrià, la cuina de caça al restaurant de cala Montjoi, va ser l'excusa perquè deixés ben clara la seva postura respecte als que el van acusar de manipular el producte. Santamaria, mort pocs dies abans, va ser la veu més rellevant que ho havia fet. No van dir noms, esclar. Va preferir negar que en els últims temps El Bulli "s'hagués tornat a acostar a la cuina de producte". "Això és un rollo patatero -va desmentir enèrgicament- pel simple motiu que no m'he allunyat mai del producte". Segons el xef, "només hi ha dues menes de cuina per acostar-se al producte": la productista i l'elaboracionista. Adrià va defensar que una croqueta és un exemple de cuina elaboracionista -és a dir, de producte manipulat- tan vàlid com ho pot ser una esferificació. "Tot aquest debat que s'ha produït sobre la cuina del producte són marcianades ", va reblar, i va puntualitzar les afirmacions amb els seus inefables "buenuuuu ". Pel cuiner, "tot el debat que hi ha hagut de tradició contra modernitat és del nivell d'un nen de cinc anys". L'únic debat que Adrià accepta és "discutir quants plats de producte i quants plats d'elaboració han d'entrar en un menú".

Ja embalat, el xef va aprofitar per denunciar "la hipocresia dels que venen la moto que l'alta gastronomia s'hagi de preocupar per la salut. És com si la Fórmula 1 s'hagués de preocupar per l'ecologia!". I aprofitant l'incís en l'ecologia, va reivindicar-la com a actitud: "El Bulli va ser el primer restaurant top a usar verdura ecològica. Molts s'omplen la boca de cuina sostenible i van en 4 x 4. Cal una nova actitud ecològica en el món de la cuina".

stats